szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2011.12.28.  
2798 alkalommal olvasva
Lukács Józsi bácsi köszöntése

Vantara Gyula, Békéscsabai Megyei Jogú Város polgármestere levélben köszöntötte a békéscsabai versenytorna megteremtőjét, a január 1-jén 70. életévét beöltő Lukács József torna mesteredzőt, egykori szövetségi kapitányt.

Vantara Gyula polgármester, köszöntő levelében többek között a következőket írta: „Kiemelkedő edzői tevékenysége, egész életútja méltó arra, hogy minden gyermek, testnevelő, sportszakember példaképévé váljon Békéscsabán csakúgy, mint a világ bármely részén.
Városunk sporttörténelme szempontjából különösen fontos az Ön személye és edzői pályafutása, hiszen Ön teremtette meg Békéscsabán a versenytorna alapjait, Ón volt a felkészítője – többek között – Kalmár Zsuzsának, Újszigeti Katalinnak, Nyeste és Varga Adriennek, Korcsmáros Enikőnek, megannyi kiváló sportembernek. Testnevelő tanárként, szövetségi kapitányként, edzőként, sportvezetőként egyaránt maradandót alkotott!
Kérem, fogadja elismerésemet, egyben köszönetemet a sportsikerekért! Békéscsaba város valamennyi lakója nevében kívánok nagyon boldog születésnapot, sok-sok szép és örömteli esztendőt, jó egészséget!”

Lukács József életútja: a szekszárdi születésű sportember 1964-ben, a TF középiskolai tanári diplomának megszerzését követően költözött Békéscsabára, s kapcsolódott be a helyi tornasportba. Ahol Rácz Lukács és neje (feleségének édesapja és édesanyja) az alapokat már évekkel korábban letette, ám a versenytorna igazi fejlődése, nemzetközi szintűvé válása Lukács József érkezésével indult el. (Csak érdekességképpen: Lukács József Csabára kerülésekor létrehozta a férfi tornaszakosztályt, amelyben többek között – későbbi neves tornaedzők – Hajdú László, Petrovszki Pál és Unyatinszki Mihály is sportolt. Ám négy év múltán be kellett látni, a perspektívát a női torna jelenti…)
1969-ben elvégezte a TF-en a szakedzői szakot. Tizennégy éven át mellékállásban edzősködött (két évig általános, 12 évig középiskolában tanított). 1979-ben nevezték ki a tornaszakosztály vezetőedzőjévé, egy esztendővel később lett főállású edző. 1980-tól 2005-ig kereste kenyerét főállású edzőként.
A csabai tornászsikerek a 70-es évek közepétől – Lukács József aktív közreműködésével – jöttek folyamatosan: korosztályos és felnőtt bajnoki címek, csapatbajnoki sikerek (a felnőtteknél az első csb-győzelem 1977-ben volt), a mesterfokú bajnoki címek (1975-ben, Matyucz Éva, későbbi második felesége nyerte az elsőt), s nemzetközi porondra is kikerültek lassanként a legjobbak.
1978 volt a békéscsabai tornasport igazi áttörése: Kalmár Zsuzsa bekerült a világbajnoki csapatba, s kulcsszerepe volt abban, hogy az előkelő 4. helyen végzett a magyar együttes. A világversenyen történő debütálást több másik követte – szép sikerekkel, melyek közül a legemlékezetesebb a tokiói Világkupán szerzett Kalmár-bronzérem. Békéscsabát, mint tornászfellegvárt kezdték emlegetni, Európa, sőt világhírűvé vált a csabai tornaiskola.
1983-ban felkérték Lukács Józsefet a magyar női válogatott szövetségi kapitányává. Ő volt az első férfi kapitánya a női válogatottnak. Hat évig töltötte be e pozíciót, s ez alatt a szakmai vezetésével három Európa-bajnokságra, három világbajnokságra és a szöuli olimpiára is kijutott a felnőtt női csapat.
1989-ben mesteredzői címet adományoztak számára. A kapitányi teendők után környezetváltozásra vágyott: az Egyesült Államokban, Sacramentóban (California állam) vezetőedzőjeként dolgozott, majd 1991-től újból a békéscsabai torna klub edzője lett. S Kalmár Zsuzsa után újabb csiszolatlan gyémántokra akadt a Kórház utcai tornateremben: irányítása mellett Nyeste Adrienn és Varga Adrienn világszerte ismert és elismert tornászok lettek, számtalan szép sikerrel. Ezek közül mindenképpen kiemelkedik Varga 1998-as Eb-győzelme. (Nem mellesleg: a magyar női tornasportnak két felnőtt – Ónodi Henrietta és Varga Adrienn – és egy korosztályos – Zsilinszki Tünde – Európa-bajnoka van, mindhárman békéscsabai színekben versenyeztek.)
1996-ban, Atlantában újra olimpiai résztvevő volt, három tanítványa is tagja lehetett az olimpiai keretnek. (Máig egyedülálló a honi tornasport történetében, hogy egy olimpián négyen is – Ónodi Henriettával kiegészítve – ugyanabból a klubból érkezzenek.) A csabai lányok kiválóan teljesítettek, a csapat a 9. helyen végzett – hogy nem előrébb, az nem Nyestééken múlott.
Atlanta után a csabai egyesület ügyvezetői feladatkörét is ellátta, fél éven keresztül. Röviddel később kinevezték szövetségi kapitánnyá egyik legsikeresebb tanítványát, Kalmár Zsuzsát. Remekül tudtak együtt dolgozni az egykori világ- és Európa-bajnoki 4. helyezett tornásznővel. Együttes munkájuk gyümölcseként említik mindketten Nyeste és Varga Adrienn sikereit. Az is egyedi a magyar női tornában, hogy az egykori szövetségi kapitány valamikori tanítványa is szövetségi kapitányi tisztet töltsön be. (Erre a „sikerre” talán a legbüszkébb Lukács József.) Kalmár Zsuzsa ma a Testnevelési Egyetem docense, nemzetközi bíró. „Józsi bácsi” legtöbb tornászából egyébként testnevelő, illetve tornaedző lett.
2000-ben – immár harmadik olimpiáján – Nyeste Adrienn felkészítőjeként vett részt. Ám hiába a rengeteg munka, az isteni tehetségű Nyestének nem volt szerencséje, döntő szituációban hibázott.
A Magyar Olimpiai Bizottságnak 1989-tól 2000-ig volt tagja, három cikluson keresztül.
2002-ben nyugdíjba vonult Lukács József, de edzői pályáját folytatta. Utolsó neves tanítványa Korcsmáros Enikő, aki két egymást követő Európa-bajnokságon is döntőbe jutott (s ott mindkétszer 7. lett) lóugrásban. 2006-ban elhagyta a csabai tornaklubot, s külföldön, illetve a Dunántúlon vállalt munkát. 2008-ban, egykori tanítványa, Varga Adrienn lett a Torna Club Békéscsaba ügyvezetője, aki visszahívta őt. Határozott tervekkel modernizálni akarták az egyesületi munkát, de a törekvés elbukott.
Életművéért 2011-ben a magyar torna Halhatatlanjainak Klubjába választották.
Ma is rendkívül aktív.
Jelenleg Békéscsaba város Sportszakmai Tanácsadó Testületének, illetve az Előre Centenáriumi Bizottságnak a tagja. Rendszeresen kap edzői, szaktanácsadói felkéréseket Dunaújvárosba, Szombathelyre, Ausztriába, Németországba, Spanyolországba, Angliába. Nyaranta – az Európai Tornaszövetség felkérésére – rendszeresen részt vesz az európai tornász edzőképzésen, Tirréniában (ITA) előadóként, szakértőként
„Sok kérdést szeretnék még megválaszolni a tornában. Terveim vannak, időm legyen” – nyilatkozta a közelmúltban Lukács József.


2018.04.27.
3711 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3503 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3629 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.065seconds