szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2012.03.19.  
3331 alkalommal olvasva
Századik születésnap családi körben Képgaléria

Mayerhoffer Istvánné ma százéves. Az 1912-ben március 18-án született Ványa Margit Franciskát népes családja köszöntötte ebből az alkalomból tegnap a Munkácsy Emlékházban. Az ünnepi alkalomra Vantara Gyula polgármester és felesége hatalmas virágcsokorral és tortával érkeztek.

Margit néninek három gyermeke született. Nyolc unokával és négy dédunokával büszkélkedhet, illetve már az ötödik legifjabb családtag is úton van. A felejthetetlen születésnapot unokája, Pap Péter „hozta össze” a nem mindennapi helyszínen. Margit néni Munkácsy képeitől körül ölelve és szerető családja tagjai körében ünnepelhetett, emlékezhetett… Volt és van is mire… A történelem viharai, a rendszer- és a politikai változások nem kímélték a Mayerhoffer családot sem. Többször elvették mindenüket, ám ők nem csüggedtek, hisz ahogy Margit néni fogalmazott: „még itt van a két kezünk…”

A leányiskola elvégzése után Margit néni tanítóképzőbe járt, de nem akarta a pedagógus pályát választani: édesanyja legnagyobb sajnálatára otthagyta a főiskolát. Nagybátyja, Mohácsi Mátyás révén egy kereskedésbe került. Később az üzletet megvette a Vármegyei Kertészeti Egyesület és átköltöztette az akkori Stark-házba, amely a mai katolikus templom és a Munkácsy Mihály Múzeum épülete között helyezkedett el. Itt dolgozott Margit néni harminc éves koráig.
Emellett heti öt alkalommal főzőtanfolyamot tartott. Itt ismerkedett meg későbbi férjével, Mayerhoffer Istvánnal, aki a korabeli Békéscsaba egyik legtehetősebb és leghíresebb embere volt. Alapítója a békéscsabai Ipartestületnek, cipőgyára –, amely a mai Andrássy Gyula Gimnázium mögötti területen volt – pedig országos hírnevet szerzett azzal, hogy Magyarországon itt indult meg elsőként a szandál készítése. Munkásai példaképként tekintettek rá, tisztelték és szerették. Az országban elsőként adta meg munkásainak a szombati szabadnapot.

A háború őket sem kímélte. 1944-ben a Kossuth téri lakásukba az orosz katonai parancsnokság tiszteket szállásolt be: így kénytelenek voltak kiköltözni onnan. Fürjesen vásároltak egy villát: az állam kisajátította és házuk a tsz tulajdonába került. Ekkor az Árpád soron vásároltak házat, ám ezt is elvette az akkori hatalom.

Férje nyugdíjazása után Margit néni hatvanhat évesen kérte az iparengedélyt. Óraszíjakat gyártott. A család szerződésben állt az ÁFÉSZ-szal, az Universallal és a Centrum áruházzal is.

Vantara Gyula polgármester a város jókívánságait tolmácsolta Margit néninek. Átnyújtotta a miniszterelnök köszöntő levelét. Régi, Békéscsabáról szóló könyveket is hozott a jó egészségnek örvendő százéves ünnepeltnek, természetesen az elmaradhatatlan torta és virágcsokor mellett.

Mayerhoffer_100_01.jpg
Mayerhoffer_100_02.jpg
Mayerhoffer_100_03.jpg


2018.04.27.
3693 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3487 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3605 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.141seconds