szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2012.03.19.  
2733 alkalommal olvasva
„Március tizenötödike a szívünkben van” Képgaléria

Március tizenötödike valahogy mindig elhozza a tavasz, a megújulás, a szabadság és az összetartozás érzését a szívünkbe, lelkünkbe. Így történt ez csütörtökön délelőtt is, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékére rendezett, állampolgársági eskütétellel egybekötött békéscsabai városi ünnepségen.

A Szent István tér felé menet, a zeneiskola előtt egymás után állt meg néhány autó. Az egyikből egy huszár szállt ki, a másikból egy népviseletbe öltözött lány, a harmadik autóból – amelynek a tetején Arad Taxi felirat volt látható – egy ünneplőbe öltözött idősebb hölgy és egy öltönyös fiatalember. Mind a városháza elé siettünk, ahol egyre gyűlt a tömeg. Várakozás közben volt, aki kézműves játszóházban múlatta az időt, mások Kádár Ferkó Fotószínházában készíttettek huszáros képeket. Rengeteg család, rengeteg gyerek jött el, hogy megnézze a Kentaur Lovas Egylet lovas huszárait, a Balassi, a Tabán és a Csaba táncegyüttesek néptáncosait - akik aztán a Szent István tér szinte teljes hosszában ropták a táncot -, vagy hogy meghallgassák a Körös-parti Vasutas Koncert Fúvószenekart. A városháza előtt, az ünnepélyes zászlófelvonásnál szerencsére Józsa Mihály bejelentette, hogy díszlövések dördülnek majd, így ki-ki időben befoghatta a saját vagy kisbabája fülét, a fiúk pedig még közelebb mehettek a katonákhoz, a Károlyi-Huszár és Honvéd Hagyományőrző Egyesület tagjaihoz, hogy jobban lássák a fegyvereket.

A zászlófelvonást követően a tömeg – élén Fekete Pállal, városunk díszpolgárával, dr. Deutsch Tamás európai parlamenti képviselővel, Vantara Gyula polgármesterrel, Hanó Miklós és Kiss Tibor alpolgármesterekkel, dr. Fábián Ágnes, dr. Ferenczi Attila és Herczeg Tamás tanácsnokokkal, dr. Szvercsák Szilvia jegyzővel és dr. Kiss Gyula aljegyzővel – átvonult a Kossuth-szobornál felállított színpadhoz. A Kossuth téren Józsa Mihály megkülönböztetett tisztelettel köszöntötte az állampolgársági esküt tevőket. Ugyancsak külön köszöntötte Fekete Pált és dr. Gyimesi Andrást, a Réthy Pál kórház osztályvezetőjét abból az alkalomból, hogy a napokban vehették át a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét, valamint Bartus Gyulát, aki Jászai Mari-díjat kapott. Ezután dr. Deutsch Tamás mondta el ünnepi beszédét.

– Meggyőződéssel vallom, hogy március tizenötödikét nem a naptárban kell keresni, arra nem a történelemben találhatunk, mert március tizenötödike a szívünkben van. Ezen a napon a szívünkből, a szívünkkel ünnepeljük a szabadság ünnepét. 164 évvel ezelőtt az akkor élt magyarok közösen tudtak tenni a magyar és az európai szabadságért, hogy azt követően közös erővel tudjanak harcolni ezért a szabadságért. A szabadság személyes ügyünk, de a szabadság közügy is – a legszemélyesebb közügyünk. Mi magyarok ösztönösen, genetikusan szabadságszeretők vagyunk – fogalmazott a képviselő.

Dr. Deutsch Tamás megemlékezett arról, hogy a magyar szabadságért küzdöttünk a tatár, a török ellen, a magyar emberek szabadságáért küzdött Dózsa, Rákóczi és serege, 1848-ban is a magyar szabadságért, az európai szabadságért küzdöttek elődeink. 1956-ban pedig mi, magyarok, szabadságharcban ejtettünk olyan sebet a kommunizmuson, amely soha nem hegedt be, és amely végül ennek a diktatórikus rendszernek az összeomlásához vezetett.

– A zsarnokság, a diktatúra, az elnyomás képviselői a szabadságküzdelmeinket mindig lázadásnak, felségárulásnak, ellenforradalomnak állították be, ma sincsen ez másként. Rólunk, magyarokról alattvalókként, szabadságot veszélyeztetőkként beszélnek azok, akik a zsarnokság, az elnyomás, a diktatúra oldalán állnak. Pedig a közös szabadságküzdelem több mint másfél évszázaddal ezelőtt szülte meg a közös Európa, a közös európai szabadság gondolatát. Az első pont a 12-ből a következő volt: legyen béke, szabadság, egyetértés. Alig fél évszázaddal ezelőtt az egységes Európa kigondolói ugyancsak ezeket az értékeket fogalmazták meg minden európai számára. A szabadság mindannyiunké, a szabadság a szabad magyar emberek nélkül nem létezhet. A szabadság élet, amit élni kell, örökség, amit tovább kell adnunk. Ezen az úton, a szabadság útján csak közösen járhatunk, ezt az ígéretet csak közösen válthatjuk valóra – mondta dr. Deutsch Tamás.

Az ünnepi program a Mlinár Pál és Bartus Gyula által rendezett Kossuth rapszódia című emlékműsorral folytatódott a Balassi Táncegyüttes, valamint a Békéscsabai Jókai Színház művészeinek – Tarsoly Krisztina, Presits Tamás, Gulyás Attila és Szabó Lajos – közreműködésével. Az előadást különösen nagy szeretettel figyelte az a hetvenhat ember, aki arra várt, hogy Békéscsabán tegye le állampolgársági esküjét. Miután a táncosok és színészek lejöttek a színpadról, Vantara Gyula polgármester ment fel, hogy előolvassa az eskü szövegét, amit ezúttal hetvenhatan mondtak utána.

– Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy itt, a békéscsabai Kossuth téren tették le az esküt nemzeti ünnepünkön – mondta ezt követően a polgármester. – Egyetértünk abban, hogy aki lelkileg, erkölcsileg kötődik Magyarországhoz, akinek magyar az anyanyelve, aki más országban él, de szívében és lelkében magyar, aki felelősséget vállal a nemzetért, az hadd legyen annak az országnak az állampolgára. A kettős állampolgárságról szóló törvény egyszerre lehetőség és jog a magyar állampolgárság megszerzésére, visszaszerzésére, sőt, még ennél is több: a nemzet reményeinek beteljesülése, összetartozásunk és közös felemelkedésünk szimbóluma. Mostantól önök hivatalosan is honfitársaink – jelentette ki Vantara Gyula.

Csáki Barna Zsombor a közelmúltban tett állampolgársági esküt Csabán, a polgármester az ő szavait idézte az új magyar állampolgároknak: „Köszönjük Magyarország, hogy felébredtél, köszönjük Istenünk, hogy imáinkat meghallgattad, hogy reményeinket igaznak találtad, és áldásoddal jöhettünk ide esküt tenni.”
Az esküt tevők ezután Szokolay Dongó Balázs muzsikája mellett vehették át a dokumentumokat Vantara Gyulától és dr. Deutsch Tamástól. A törvény életbe lépése óta már több százan jöttek Csabára esküt tenni, az ünnepségen hatszázadikként köszöntötték Boda István Lászlót, aki a Csabai Mérleg kérdésére elmondta, hogy másfél éve már Békéscsabán él és dolgozik, ide Debrecenből jött, oda pedig Gyergyószentmiklósról.

– El sem tudom mondani, milyen jó érzés, hogy ilyen gyönyörű ünnepségen tehettünk esküt. Köszönjük mindenkinek – mondta az Újvidékről érkezett Sztojkovics Lívia, aki férjével, Milánnal és gyermekeivel, Alexandrával és Izidórával együtt szintén most tett esküt, ahogy még több százan az országban.

Az ünnepség a koszorúzással ért véget, de valamit mindenki hazavitt ebből a napból. Ki a lovas huszárok látványát, ki egy lufit vagy egy fotót, ki a büszkeséget, hogy milyen szépen táncolt az unokája, ki egy-egy mondatot, ki pedig a papírt arról, hogy most már hivatalosan is magyar.

2012_marcius_15_01.jpg
2012_marcius_15_02.jpg
2012_marcius_15_03.jpg
2012_marcius_15_04.jpg
2012_marcius_15_05.jpg
2012_marcius_15_06.jpg
2012_marcius_15_07.jpg
2012_marcius_15_08.jpg
2012_marcius_15_09.jpg
2012_marcius_15_10.jpg
2012_marcius_15_11.jpg
2012_marcius_15_12.jpg
2012_marcius_15_13.jpg
2012_marcius_15_14.jpg
2012_marcius_15_15.jpg
2012_marcius_15_16.jpg
2012_marcius_15_17.jpg
2012_marcius_15_18.jpg
2012_marcius_15_19.jpg
2012_marcius_15_20.jpg
2012_marcius_15_21.jpg
2012_marcius_15_22.jpg
2012_marcius_15_23.jpg


2018.04.27.
3698 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3491 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3615 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.069seconds