szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2012.05.04.  
2788 alkalommal olvasva
Heti kérdések és válaszok a „pörgő kultúrüzemben” Képgaléria

A Heti Válasz az egyik legtöbbet idézett heti újság; még ötezer-ötszáz milliárd forint uniós forrás vár gazdára; amikor az Európai Unióval vitatkozunk, nem legyőzni akarjuk, hanem jobbá tenni; bizonyos szabályozók mögött üzleti érdekek húzódhatnak meg; most a fogyasztási adók kapnak nagyobb hangsúlyt; Kósa Lajos kislánya szeretné, hogy az apukája „semmi” legyen, mert akkor több időt tölthetne vele – zanzásítva valahogy így lehetne összefoglalni a Heti Válasz szerda esti csabai közönségtalálkozóját, amelyen a vendég fogadott vendégeket: Borókai Gábor főszerkesztő faggatta Kósa Lajost, Vantara Gyulát és Esőssy Zsombort.

Szerdán este az Ibsen Ház Stúdiószínházába tartó érdeklődőket néhány útbaigazító tábla és két udvarias hölgy a Jókai színház Vigadójába tessékelte, a nagy érdeklődésre való tekintettel ugyanis ott tartották meg a közönségtalálkozót. A vendégeket elsőként Fekete Péter, a színház igazgatója köszöntötte, megjegyezve, hogy a csabai „kultúrüzem” éppen száz százalékon pörög: a középiskolások bevonásával készülnek az Ádámok és Évák Ünnepére, próbálják a Papagénó a metróbant és már a Kabarét is. Ezután Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője vette át a szót, és megköszönte, hogy vendégként lehet házigazda. Elmondta, hogy bár legfontosabb termékük továbbra is a Heti Válasz hetilap, sok új dologba is kezdtek. Felélesztették a Magyar konyha című kiadványt, Mérnök Újságot adnak ki, a sikeres vállalkozásokat bemutató Magyarok a piacon rovatuk pedig külön kiadvánnyá nőtte ki magát. Létrejött a Magyarok a Piacon Klub is, amely civil szerveződésként a magyar tulajdonú kis- és középvállalkozások érdekképviseleti szerve kíván lenni.

– Lapunk 2001 óta létezik, azóta sok tekintetben megújult, és az egyik legtöbbet idézett heti újság lett. Nagy látogatottságú az on-line felületünk, új termékként pedig kilencvennyolc újság digitalizálásával létrehoztuk a www.digitalstand.hu oldalt – mondta Borókai Gábor, bemutatva, hogy az oldalon a Heti Választól a Magyar Hírlapon át a Nők Lapjáig vagy a Story Magazinig számos lap megtalálható.

Esőssy Zsombor, a Magyarok a Piacon Klub elnökhelyettese kiemelte, hogy az ebben az uniós költségvetési ciklusban felhasználható nyolcezer milliárdnyi uniós forrásból ez idáig kétezer-ötszáz milliárd forint ment ki a magyar gazdaságba. Törekednek arra, hogy nemzeti összefogással a fennmaradó ötezer-ötszáz milliárd is a gazdaságba kerüljön. Sok olyan pályázatot írnak ki, amelyek a kis- és középvállalkozások fejlesztését célozzák meg. Békés megyében, Békéscsabán is arra bíztat tehát mindenkit, hogy éljenek ezekkel a lehetőségekkel.

Borókai Gábor megemlítette, hogy az Európai Bizottsággal kiegyezés közeli állapotokról szólnak a hírek, a vendégektől azt kérdezte, hogy ezt győzelemnek vagy vereségnek értékelik.
– Tagja vagyunk az Európai Unió szövetségének, amikor velük vitatkozunk, nem legyőzni szeretnénk őket, csupán jobbá tenni; valahogy így van az ember a gyerekével is – fogalmazott Kósa Lajos. – Nem lett drámaian jobb az unió az általunk kezdeményezett vitáktól, de fontos eredményeket értünk el. Például tőlünk ered, hogy amikor beüt a krach, amikor válság van, akkor ne a családoktól, a dolgozóktól, a nyugdíjasoktól vegyünk el, mint ahogy azt ők javasolták, hanem vonjuk be a bankokat is a közteherviselésbe. Ma már mások is élnek ezzel az eszközzel, de persze vannak területek, amelyeken nem tudjuk az álláspontunkat elfogadtatni az unióval.

Kósa Lajos kijelentette: az Európai Unió egy szövetség, amelyben egyidejűleg számtalan érdekkör van jelen. Például folyamatosan változnak az állattartás szabályai, amely mögött a Fidesz alelnöke kereskedelmi szempontokat vél felfedezni. Példaként hozta fel, hogy az EU be szeretné tiltani a sertések herélését. Mint mondta, a kandisznó húsa finoman szólva sem kellemes illatú, magyarán büdös. A hollandok és a dánok 60-80 kilósan vágják le a serdülő malacokat, számukra ez tehát nem jelent problémát, de mi teljesen más hagyományokkal rendelkezünk. A dánok azt javasolták, hogy hormonokkal ivartalanítsuk a kandisznókat, Kósa Lajos erre azt a költői kérdést tette fel, hogy ugyan ki szeretne hormonkezelt disznóhúsból készült csabai kolbászt enni vagy a vendége asztalára tenni. Felvetette azt is, hogy amikor egy ország komoly nehézségekkel küzd, vajon tényleg olyan fontos, hogy újabb kényszerű beruházásokkal nagyobb tyúkketreceket kelljen venni? Hozzátette, hogy a szövetség jó nekünk, de nem szeretnénk mindent átvenni tőle.

– A támadások mögött sokszor kőkemény üzleti érdekek húzódnak meg – folytatta Vantara Gyula. A korábbi étkezési utalványokat 6-7 százalékos haszonnal forgalmazták a franciák, a magyar utalványok jutaléka pedig csak 1,5-2 százalék, ez persze nem tetszik a franciáknak. Az energia és a víziközművek jó része is francia és német tulajdonban van, ha nem érvényesítjük az érdekeinket, azzal az ő malmukra hajtjuk a vizet, mi pedig nagyon rosszul járhatunk – jegyezte meg a polgármester.

Eddig a kormány adók szempontjából próbálta kímélni a lakosságot, most azonban olyan új adónemek bevezetését tervezi, amely mindenkit érint. Vajon így mikorra lesz konszolidálható az adósságállomány – jött a következő kérdés Borókai Gábortól.
Kósa Lajos leszögezte: az állam által nyújtott szolgáltatásokat újraszervezik oly módon, hogy vagy ugyanazt tudják, mint eddig, de kevesebbe kerüljenek, vagy ugyanannyiba kerüljenek, de többet tudjanak, mint eddig – a legfontosabb cél, hogy az állami kiadások csökkenjenek. Mint mondta, ma az állam nyolcezer hatáskört lát el, ebből háromezer-ötszázat az önkormányzatok. A hatásköröket a feleslegesek megszüntetésével véleménye szerint ötezerre lehetne csökkenteni, például nem érti, miért kell a piaci mérlegeket évente ellenőriztetni, miért kell háromévente vizsgát tenni a targoncavezetőknek, mikor például a buszsofőröknek nem kell, vagy miért kell a szabadtéri kerti kéményt szivárgás ellen bélelni. Kiemelte, hogy fontos az is, a feladatok finanszírozását hogyan szervezzük meg: a fő hangsúlyt a fogyasztási típusú adókra kell tenni, és a lehető legszélesebb bázist kell találni rá. Magyarországon ma 3,8 millió ember dolgozik, de csak kétmillió adózik, viszont tizenkétmillió telefon előfizetés van, ebből tízmillió a mobil, ilyen nagy bázissal még az egyének számára csekély összegekből is komoly bevétel várható.

– Hosszú idő óta először a magyar nyugdíjkassza ma megél, a 3,8 millió ember által befizetett járulékok fedezik a kifizetett nyugdíjakat. Ne feledjük, hogy az ország ellen nyolc éve túlzott deficit eljárás folyik, az adók révén ennek a megszüntetése is cél. Emellett át kell alakítani a struktúrát, több lehetőséget és támogatást kell adni a vállalkozásoknak, hogy új munkahelyek jöhessenek létre – tette hozzá Vantara Gyula, Hanó Miklós alpolgármester pedig a közönség soraiból a meghívott vendégek segítségét is kérte abban, hogy lehetőségeikhez mérten segítsék a csabai hűtőház újraindítását, és az M44-es megépítését.

Borókai Gábor államfőválasztással kapcsolatos kérdésére Kósa Lajos elmondta, hogy szerinte az államfőt a tevékenysége minősíti; nem az, hogy milyen posztokat töltött be eddig, hanem az, hogyan végezte a munkáját. Hangsúlyozta, hogy Áder János egy nehéz időszakban volt a parlament elnöke, most pedig az unióval vannak vitáink, olyan emberre van tehát szükség, aki jó eséllyel védi meg értékeinket, az alaptörvényben lefektetett koncepciót, „még ha sokaknak csípi is a szemét, hogy például nem kérünk a génmódosított élelmiszerekből, és hogy az alkotmányunkban az is benne van: a házasság egy férfi és egy nő kapcsolata”.

Igaz-e, hogy Kósa Lajos lesz a Fidesz frakcióvezetője – szólt Borókai Gábor következő kérdése.

– Erről nincs szó, már így is sok dolgom van. A lányom például megkérdezte, mikor lesz már olyan, hogy nem leszek semmi, és több időt tölthetünk együtt otthon – mondta Kósa Lajos, aki mint tudjuk, Debrecen polgármestere is.

Békéscsabán nagy számban élnek szlovákok. Lehet-e küldetése a városnak, hogy konszolidálja a magyar-szlovák viszonyt – szólt az utolsó kérdés Vantara Gyulához.

– Mi csabaiak szinte nem értjük ezt a kérdést, békében, barátságban élünk egymással, például a mai rendezvényt is megtisztelte jelenlétével Stefan Dano főkonzul. Arra a kérdésre hogy szlovák vagy magyar vagy, itt általában az a válasz, hogy csabai. A Csabai Mérlegben rendszeresen szlovák rovat jelenik meg, közösek a programjaink, megemlékezéseink, az Országos Szlovák Önkormányzat fenntartásában szlovák iskola és óvoda működik a városban, nem beszélve arról, hogy természetesen a kolbászkészítés is összeköt bennünket – válaszolta a polgármester.

Heti_Valasz_01.jpg
Heti_Valasz_02.jpg
Heti_Valasz_03.jpg
Heti_Valasz_04.jpg
Heti_Valasz_05.jpg
Heti_Valasz_06.jpg
Heti_Valasz_07.jpg
Heti_Valasz_08.jpg
Heti_Valasz_09.jpg
Heti_Valasz_10.jpg
Heti_Valasz_11.jpg
Heti_Valasz_12.jpg


2018.04.27.
3711 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3503 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3631 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.066seconds