szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2012.06.04.  
2987 alkalommal olvasva
Tótkomlósi megemlékezés Képgaléria

2012. június 2-án a Tótkomlós Város Önkormányzat Képviselő-testülete és a helyi Rákóczi Szövetség Szervezete közös megemlékezésre készült.

Az ünnepség két témát ölelt fel. A napokban a szomorú 92 évvel ezelőtti békediktátum eseményei alkották az emlékezés fonalát, majd a II. világháború utáni kitelepítés fájdalmas évei a szülőföld elhagyására kényszerített magyarság szomorú tragédiáját elevenítette fel.

A még közöttünk élő felvidéki magyarok gyülekeztek a Városháza dísztermében a délelőtti órákban. A megemlékezés méltóságát emelt a meghívott vendégek sokasága. A Himnusz hangjai után Bartus Gyula, a Békés Megyei Jókai Színház művésze előadásában Sajó Sándor Magyarnak lenni című versének sorai emlékeztettek a magyarság fájdalmas és büszke sorsfordulóira.
Dr. Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója az I. világháborút lezáró béke igazságtalanságait elemezte. - Ez a békediktátum már a kihirdetésekor hálára ítélt elemeket tartalmazott, azóta régen felbomlott, csak a magyarságot sújtó elemei élnek a mai napig.
Vantara Gyula országgyűlési képviselő, Békéscsaba város polgármestere a II. világháború utáni csehszlovák-magyar lakosságcsere hatásait elemezte. - A 65 évvel ezelőtti sebek begyógyultak, az embernek meg kell tudni bocsájtani. Békességben élünk környezetünkkel, a történeteket elfelejteni nem lehet.

Az emlékezés a Városháza előtti téren folytatódott. A megyei vendégek, a helyi önkormányzat képviselői és a Rákóczi Szövetség nevében koszorúk elhelyezésére került sor az emléktáblánál és az első világháborús emlékműnél.
Az ünnepség színvonalát emelte a helyi Ifjúsági Fúvószenekar játéka. Az idősebb túlélők könnyes szemekkel énekelték a Boldogasszony Anyánk c. dal csodálatos sorait, és ismerősként hallgatták az első világháborús katonadalt az ünnepség résztvevői.

Ez az emlékezés azt üzeni számunkra, - múltunkat hamisítás nélkül ismernünk kell, és a ma élő fiatal nemzedéknek azt kívánjuk, hogy nekik ne kelljen olyan borzalmakat átélni, mint amiben szeretteiknek volt részük 65 évvel ezelőtt.


Motyovszkiné Udvaros Ida
Rákóczi Szövetség
Helyi Szervezetének alelnökeVantara Gyula ünnepi beszéde:

Tisztelt Schmidt Mária Asszony, Polgármester Asszony, Kedves Emlékezők!

Mi mindannyian tudjuk, hogy miért, mi okból, hogyan is történtek 65 éve azok az események, amelyek kitörölhetetlen nyomokat hagytak a népességcserének köszönhetően. A megyeszékhely polgármestereként pontosan tudom, hogy Békéscsaba „több” lett a lakosságcsere által, hiszen tisztességes, dolgos és istenfélő embereket kaptunk. De csak Ők tudják, hogy milyen elgyötörten, sebzetten, fájdalmakkal érkeztek meg hozzánk.

Tisztelt Emlékezők!

Októberben interpellációt intéztem dr. Molnár Attila képviselőtársammal Navracsics miniszter úrhoz, amelyben felhívtam az országgyűlés figyelmét arra, hogy 15 éve mulasztásos törvénysértést követ el, és 65 éve nem teljesíti nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettségét a kitelepített magyar honfitársaink kárpótlásának halogatásával.

A kitelepítések óta lassan egy emberöltőnyi idő telt el, és ezáltal a mindenkori magyar kormány több óriási hibát is elkövetett.

Első, egyben legsúlyosabb hiba, hogy nem teljesíti nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettségét, hiszen a párizsi békeszerződés által kötelezi magát a magyar kormány, hogy kártalanítja azokat az állampolgárokat, akiknek elvették javaikat

A második vétség, hogy 1949 nyarán egyezséget kötött a csehszlovák kormánnyal, amelyben kölcsönösen lemondtak egymással szemben fennálló követeléseikről, ezzel a kötelezettségvállalásban ígért teljes kártalanítás alól felmentette önmagát Rákosi Mátyás és a magyar kormány.

A harmadik és talán legnagyobb bűnt a Horn-kormány követte el honfitársaival szemben. Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy alkotmányellenes helyzet állt elő azzal, hogy Magyarország nem tett eleget a párizsi békeszerződésben a kárpótlásra vonatkozó pontjának. Továbbá felszólította az országgyűlést, hogy tegye meg az intézkedéseket a mulasztás megszüntetésére. Az akkori kétharmados Horn-kormány az Alkotmánybíróság határozatát semmibe vette és leseperte az asztalról.

Mindazonáltal szerintem nincs olyan bűn, olyan seb, amelyet egy felelős, és a nemzeti sorskérdések iránt érzékeny országvezetés ne tudna legalább részben orvosolni megfelelő döntésekkel.

Amit lehetett, úgy érzem megtettünk. A szíveket persze nem tudjuk befoltozni, a fájdalmat nem tudjuk megsemmisíteni, de a közös emlékezés, az együttérzés tapasztalatból tudom, hogy sokat segít.

Ma együtt emlékezünk, elsőként itt, Tótkomlóson, majd délután Békéscsabán, ahol is a felvidéki kitelepítettekről szóló rockoperát nézhetjük meg a Komáromi Magyarock Dalszínház előadásában.

Hálás vagyok a figyelmükért!

2012_Totkomlos_Trianon_01.jpg
2012_Totkomlos_Trianon_02.jpg
2012_Totkomlos_Trianon_03.jpg
2012_Totkomlos_Trianon_04.jpg
2012_Totkomlos_Trianon_05.jpg
2012_Totkomlos_Trianon_06.jpg
2012_Totkomlos_Trianon_07.jpg
2012_Totkomlos_Trianon_08.jpg
2012_Totkomlos_Trianon_09.jpg
2012_Totkomlos_Trianon_10.jpg
2012_Totkomlos_Trianon_11.jpg
2012_Totkomlos_Trianon_12.jpg
2012_Totkomlos_Trianon_13.jpg
2012_Totkomlos_Trianon_14.jpg


2018.04.27.
3711 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3503 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3631 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.047seconds