szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2012.06.24.  
3974 alkalommal olvasva
Békéscsabára látogatott az izraeli nagykövet Képgaléria

Békéscsabára látogatott Ilan Mor, Izrael rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, aki négyszemközti tárgyalásokat folytatott Vantara Gyula polgármesterrel egy diákcsere programról, testvérvárosi kapcsolat létrehozásáról, a kulturális és gazdasági együttműködés lehetőségeiről. A nagykövet és felesége, Ora asszony ellátogatott a Jankay galériába, a Munkácsy múzeumba, a Csaba utcai idősek otthonába, majd a Békéscsabai Zsidó Hitközség mártírok tiszteletére tartott gyász istentiszteletén vett részt a Széchenyi ligeti zsinagógában.

A nagykövet látogatása előtt pár nappal ismeretlen tettesek sárga festékkel öntötték le a zsinagóga egyik ajtaját. A helyi zsidó hitközség elnöke, dr. Moskovits Sándor, de szinte az egész város döbbenten állt a történtek előtt, a rendőrség rögtön megkezdte a nyomozást. Talán emiatt is, komoly biztonsági intézkedések előzték meg a nagykövet érkezését, de Ilan Mor június huszonnegyedikei, békéscsabai látogatása békében, nyugalomban telt. Délelőtt a hivatalban Vantara Gyula polgármester és Ilan Mor nagykövet az együttműködés lehetőségeit járták körül.

– Kilenc hónapja vagyok Magyarországon, sok településen jártam már, hogy minél jobban megismerjem a magyar embereket, nemcsak a fővárosban, hanem vidéken is. Békéscsabán egy testvérvárosi kapcsolat létesítését szeretnénk megnézni, középiskolai diákcsereprogramban is gondolkodunk, de a kulturális és az üzleti együttműködés lehetőségét is megvizsgáljuk. Izrael a világ húsz vezető országa között van a tudomány és a gazdaság terén, bíztatni szeretném a békéscsabaiakat, hogy fedezzék fel az ebben rejlő lehetőségeket. Mintegy kétszázezer magyar származású él Izraelben, tehát könnyen otthon érezheti magát az, aki Magyarországról jön – mondta el lapunk kérdésére Ilan Mor, a megbeszélés előtt.

Mint azt Vantara Gyulától megtudtuk, a testvérvárosi kapcsolatok vonatkozásában egyetértettek a nagykövet úrral, és megállapodtak abban, hogy tovább folytatják a tárgyalásokat. Főleg a kulturális területen és a diákcsere kapcsolatok terén lehet arra számítani, hogy komolyabb előkészítő lépések történnek. A nagykövet meghívta a Békés megyei polgármestereket, hogy látogassanak el egy polgármesteri találkozóra, ahol módjuk lesz bővebben is tárgyalni. Lehetőséget látnak a mezőgazdasági együttműködésben, itt főleg a vetőmagtermelés és a vízgadálkodás került szóba. Abban maradtak, hogy folytatják a tárgyalásokat, a részleteket a kijelölt szakemberekkel tisztázzák. A nagykövet hozzátette: bízik a további kapcsolatokban, ez a mostani látogatás tehát csak a kezdet. Nem rövid sprintben, hanem maratonban gondolkodnak, most az első lépés történt meg.

A városban tett kirándulás után Ilan Mor és Vantara Gyula a zsinagóga gyász istentiszteletére mentek. A zsinagógában ott volt többek közt Markovics Zsolt főrabbi, Zoltai Gusztáv, a MAZSIHISZ ügyvezetője, Ionel Schlesinger, az Aradi Zsidó Hitközség elnöke, Balogh István, aki Békés békétlenség címmel írta meg a megyei zsidóság történetét, és házigazdaként dr. Moskovits Sándor.
A gyász istentiszteleten fájdalommal idézték fel a hatvannyolc éve Békéscsabáról elhurcoltak emlékét, elhangzott az is, hogy ma újból tapasztalhatók olyan jelenségek, amelyek megelőzték a holokausztot. És elhangzott a kérdés: ha Auswitz nem gyógyította ki a világot az antiszemitizmusból, akkor vajon mi fogja kigyógyítani?

– Egy-két tudatlan ember pár napja meggyalázta zsinagógánkat. Nem tudom kik voltak a tettesek, de azt tudom, hogy ők a kisebbség, és mi vagyunk a többség. Mi, a józan, egymást elfogadó és tisztelő, egymással békességben együtt élni kívánó magyarok, békéscsabaiak. Ezért az érthetetlen és elfogadhatatlan cselekedetért a békéscsabaiak nevében elnézést kérek – mondta Vantara Gyula, majd hozzátette, hogy itt évszázadok óta élnek egymás mellet békében katolikusok, evangélikusok, izraeliták, magyarok, szlovákok, románok, lengyelek, zsidók, cigányok. Kegyelettel hajtott fejet a holokauszt közel kétezer békéscsabai vértanúja előtt, akik egykor a város megbecsült polgárai voltak, aztán elhurcolták őket, és soha többé nem térhettek vissza.

– A holokauszt megtörtént, itt történt meg, tennünk kell azért, hogy ilyen soha többé ne fordulhasson elő. Mutassuk meg azt a bizonyos civil kurázsit, a keresztény és a zsidó közösségek lépjenek fel együtt az antiszemitizmus ellen, bebizonyítva, hogy nincs helye az ilyen gondolkodásnak – hangsúlyozta Ilan Mor.

A gyász istentisztelet után szétszéledtek az emberek, Ilan Mor is elment, hogy újabb településeket keressen fel. Az ajtóról a festéket már korábban letakarították, de a zsinagóga mennyezetén ott maradt a rengeteg felfestett csillag: minden egyes csillag két csabai vagy környékbeli áldozatot jelent…

forrás: Csabai Mérleg

2012_izraeli_nagykovet_01.jpg
2012_izraeli_nagykovet_02.jpg
2012_izraeli_nagykovet_03.jpg
2012_izraeli_nagykovet_04.jpg
2012_izraeli_nagykovet_05.jpg
2012_izraeli_nagykovet_06.jpg
2012_izraeli_nagykovet_07.jpg


2018.04.27.
3701 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3495 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3616 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.065seconds