Épített örökségek és kulturális hagyatékok megóvása
Épített örökségek és kulturális hagyatékok megóvása
szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2012.10.02.  
2643 alkalommal olvasva
Csabagyöngye lett kulturális központ neve Békéscsabán

Az Agora beruházás hamarosan elkészül, ezért időszerűvé vált az új kulturális központ végleges elnevezésének meghatározása. A névadással kapcsolatos online szavazás eredménye alapján, Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése a Csabagyöngye Kulturális Központ elnevezés mellett döntött 2012. szeptember 28-án, pénteken.

A névválasztást komoly érvek támasztják alá.

Az online szavazáson a legtöbb szavazatot kapta.

Helytörténeti szempontból: lehetőséget ad arra, hogy az utóbbi évtizedekben méltatlanul elfeledett és elhanyagolt Csabagyöngye sikertörténet méltó figyelmet kapjon. Továbbá, az épület Stark Adolf, a Csabagyöngye szőlő nemesítője és első kereskedelmi forgalmazója háza helyén áll.

Városmarketing szempontból: a Csabagyöngye név egy szokatlan, egyedi, érdekes s figyelemfelkeltő név. A Csabagyöngye szőlő nemzetközi szinten ismert, elismert és széles körben alkalmazott fajta. A név világszerte több nyelven ismert (Perle von Csaba, Pearl of Csaba, Perla di Csaba, Perla Csabanszka stb…). Nagyon fontos, hogy egy szuperlatívusz kapcsolódik a névhez; minden évben a Csabagyöngyéből készül az év legelső bora az egész északi féltekén. Ezért, mint az "Év első bora" minden ősszel jelentős médiafigyelmet kap.
Ezek a jellemzők – egyedi név, világszerte ismert, legelső minden évben – nagyon értékes tulajdonságok marketing (városmarketing) szempontból.

A névválasztás lehetséges veszélye, hogy - a helytörténeti jelentősége és marketing értéke ellenére - lehetnek olyan vélemények, amelyek megpróbálják nevetségessé tenni a Csabagyöngye nevet. 
Stark Adolf 1869-ben ültette első szőlőjét, és hamarosan egész fajtagyűjteményt alakított ki. 1901-ben a Csabagyöngye már korlátozott mennyiségben kereskedelmi forgalomban volt, igen magas áron. A békéscsabai szőlőtelep hírnevét szakmai elismerések is igazolták. Az első Bécsben született, 1873-ban megrendezett világkiállítás aranyérme volt, ezt később számos további díj követte. Megkapta a Ferenc József király és császár uralkodása 50. évfordulójára kiadott emlékérmét is. A XIX. század végén már 217 fajta szőlőt ajánlott katalógusában.
A Csabagyöngye példátlan sikerét mutatja, hogy az 1930-as években már Franciaországban és a francia gyarmatokon is elterjedt a fajta alkalmazása. De ekkor már ismert volt Oroszországban és az Amerikai kontinensen is.
A Csabagyöngye szőlő nemzetközi ismertsége, várostörténeti és városmarketing szempontból is megérdemli a kitüntetett figyelmet.


2018.04.27.
3701 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3494 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3616 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.063seconds