szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2012.10.23.  
3612 alkalommal olvasva
Hajrá Előre! Hajrá lilák! Képgaléria

Száz évvel ezelőtt, október huszonkettedikén, pár sportot szerető munkás és iparos alapította meg Békéscsabán az Előre Munkás Testedző Egyesületet, amely azóta számos névváltoztatáson ment át, de Csabán ma is sport fellegvára. Hétfőn koraeste, a Szent István Egyetem sportcsarnokában ünnepelték az Előre századik születésnapját azok a sportolók, sportvezetők és érintettek, akik elévülhetetlen érdemeket szereztek az egyesület fennmaradásában, a sport népszerűsítésében.

A Bajza utcai sportcsarnok ajtajában az Előre Centenáriumi Bizottság kommunikációs felelőse, Ferencz Rezső és a bizottság titkára, a hivatal sportcsoportjának vezetője, Szigeti Csaba fogadták az érkező vendégeket. A bent felállított színpadon Hevesi Imre énekelt, majd a tornászok bemutatója után Lantos Gábor sportriporter szólította egymás után az est főszereplőit. Elsőként dr. Kovács Mihály, a Békéscsaba 1912 Előre Zrt. igazgatótanácsának vezetője beszélt.

– A sport szeretete a régmúlt időkre nyúlik vissza, az ókori olimpiákon már egészen magas szinten volt jelen. Az első egyesületek, klubok a XIX. században alakultak meg Angliában, Békéscsabán pedig 1912. október 22-én alapította meg pár sportkedvelő ember az Előre Munkás Testedző Egyesületet. Azóta, vagyis már száz éve a sportról, a mozgáskultúráról és nem utolsó sorban a sikerről szól az Előre, amely nevelőegyesülete volt Palotai Károlynak, aki az 1964-es tokiói olimpián a magyar csapat kapitányaként lett olimpiai bajnok, Gedó Györgynek, aki ökölvívóként 1972-ben Münchenben lett olimpiai bajnok, és Ónodi Henriettának, aki 1992-ben a barcelonai olimpiai játékokon lett olimpiai bajnok lóugrásban – mondta dr. Kovács Mihály, majd hozzátette, a centenárium többletfelelősséget és többletmotivációt is jelentett számukra például abban, hogy a focit újra összehozzák a csabai közönséggel.

Vantara Gyula polgármester emlékeztetett az egykori sportszerető alapítókra és mai utódaikra, akiknek révén folyamatosan sikereket könyvelhetett és könyvelhet el az Előre. Felidézte azokat az időket, amikor több mint húszezren nézték a csabai focisták meccsét, majd a város szerepéről beszélt.

– Békéscsaba jelenlegi vezetése elkötelezte magát a sport mellett, ezen belül fokozott figyelmet fordítunk a fiatalok mozgására, az utánpótlás-nevelésre. A költségvetéshez képest jelentős mértékben támogatjuk a sportot. Büszkék vagyunk az Előrére, büszkék vagyunk sportolóinkra, sportvezetőinkre, büszkék vagyunk önökre – fogalmazott a polgármester.

A közgyűlés szeptemberben döntött arról, hogy egyedi kitüntetésként Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzatának Centenáriumi Elismerése kitüntetést adományoz a száz évvel ezelőtt megalakult Előre labdarúgóklub jogutódja, a Békéscsaba 1912 Előre SE számára. A kitüntetéssel, amelyet Vantara Gyula adott át dr. Kovács Mihálynak, a közgyűlés elismerését és köszönetét fejezi ki az Előrének, a térség sportéletében betöltött, meghatározó szerepéért.

– Száz év az százszor egy-egy év, amikor mindenkinek meg kellett tennie a rárótt penzumot – mondta Schmitt Pál, volt köztársasági elnök, kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, aki húsz éven át volt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. – Volt, akinek trianoni, volt, akinek világháborús évek jutottak, volt, akinek éppen 1956. Az Előre folyamatosan azon fáradozott, és azon dolgozik most is, hogy a sporton keresztül nevelje a csabai gyerekeket. Ma, amikor a gyerekek hatvan százaléka alig sportol, Békéscsaba büszke lehet, kihúzhatja magát, mert itt sokat tesznek a fiatalok sportolásáért, egészségéért – tette hozzá Schmitt Pál.

Dr. Balogh Gábor miniszterelnöki tanácsadó és Kiss Norbert, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára tolmácsolták Orbán Viktor miniszterelnök jókívánságait. A helyettes államtitkár kiemelte, az elmúlt száz évben az Előre ezer bizonyítékát adta annak, hogy a jövő sportját képviseli. Megjegyezte, hogy gróf Klebelsberg Kuno egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter közel száz éve mondott, következő gondolatai ma is éppoly időszerűek: az erkölcsi élet megerősítése, a testi erő helyreállítása és a gazdasági versenyképesség biztosítása viszi előre az országot. Kiss Norbert hangsúlyozta, hogy a jelenlegi kormány felmenő rendszerben kötelezővé teszi a mindennapos testnevelést, ezzel nagy lépést téve a „testi erő helyreállítása” felé. Erdős Norbert kormánybiztos szerint az Előre akkor lehet sikeres, ha a megye és a város felelősséget érző gazdasági szereplői összefognak a klubért. Mint mondta, haza kell hozni a jó játékosokat. A kormánybiztos ezután köszönetet mondott az Előrének mindazért, amit a szurkolóknak nyújtottak és nyújtanak.

A díszközgyűlésen ezután egy film következett, amely összefoglalta az Előre száz évét. Ebből kiderült, hogy az Előre tizenkétszer változtatott nevet a száz év alatt, a színe is többször változott, de már 50 éve a lila-fehér színű zászlót lengeti a csabai szél. Néhányszor a pályákról is költöztek, 49 éve azonban a Kórház utcai stadionban van helyük. Az Előrének a száz év során 22 szakosztálya volt, leghosszabb ideje a labdarúgás működik (a focisták egyébként 26 idényt töltöttek az élvonalban), de a torna is már 41 éves. 43 békéscsabai illetőségű volt olimpikont tartanak számon, közülük 33 az Előréhez kötődik. A kézilabdás lányok 1992-ben ezüstérmesek lettek, három világbajnok, Hámori Ilona, Laurinyecz Katalin és Hursán Zsófia is Előrés, a három olimpiai bajnok, Palotai Károly, Gedó György és Ónodi Henrietta mellett.

A filmet követően Schmitt Pál miniszteri elismerő oklevelet, dr. Magyar Zoltán kétszeres olimpiai bajnok tornász, a MOB alelnöke az olimpiai bizottság emlékérmét, Berzi Sándor MLSZ alelnök a Magyar Labdarúgó Szövetség kitüntetését, Csendes Ferenc pedig Megújulás című festményét adta át dr. Kovács Mihálynak, a Békéscsaba 1912 Előre Zrt. igazgatótanácsa vezetőjének. Az Előre Centenáriumi Bizottság részéről Lukács József, valamint Kiss Tibor alpolgármester, a bizottság elnöke a Tisztelet Diplomája elismerést adta át azoknak az egykori vezetőknek, akik pozíciójukon messze túlmutatóan, önzetlenül szolgálták a város sportéletét. A díjazottak: a néhai Aradszki János (a díjat lánya vette át), Vantara János (a díjat fia, Vantara Gyula polgármester vette át), Gally Mihály, Piller Sándor és László István. Posztumusz Előre Szív Díjat kapott Láza János (az elismerést fia, ifjabb Láza János vette át). Díszoklevelet vihettek haza az Előre szakosztályainak képviselői, és külön köszöntötték a legidősebb Előréseket, Ancsinné Laurinyecz Katalint és nyolcvannyolc éves Fülöp Lászlót.

A díszközgyűlés megkapó pillanati voltak, amikor az Előre évszázad legjobbjainak megválasztott sportolók és edzők nevét sorolták. A többség el tudott jönni, de jó volt hallani azok nevét is, akik nem lehettek jelen. Íme a rangos névsor: Urbanikné Rosza Mária, Mohácsi Árpád, Csulikné Bozó Éva, Pásztor József, Gedó György, Fésüs Erzsébet, Bökfi János, Hursán Zsófia, Ónodi Henrietta, Szabados Béla, Tóth Hajnalka, Szabó Károly, az Unyatinszki házaspár, a néhai Rácz Lukács (lányai, Lukács Józsefné és Such Sándorné képviselték), és persze az Előre évszázad csapatának tagjai, Gulyás István, Szenti Zoltán, Kerekes Attila, Csató Sándor, a néhai Láza János, Mrcskó Mihály, Pásztor József, Szekeres József, Szarvas János, Kulcsár Sándor és Németh Lajos. Az Előre büszkeségei szinte betöltötték a színpadot. A teljességhez hozzátartozik, hogy az Előre évszázad sportsikere a szavazók szerint Ónodi Henrietta olimpiai bajnoki címe volt, az évszázad mérkőzése pedig az 1994-es, 5:2-es győzelemmel végződött Előre-Ferencváros meccs lett.

A díszközgyűlés végén, pohárköszöntőjében Kiss Tibor köszönetet mondott a százéves Előrét képviselő sportolóknak, vezetőknek, háttérembereknek, és megköszönte a centenáriumi bizottság munkáját is.

– Remélhetőleg a kétszázadik születésnapon is ilyen jó eredményekre tekinthetnek majd vissza az utánunk jövők. Hajrá Előre, hajrá lilák! Az Isten áldja meg mindnyájukat! – tette hozzá az alpolgármester.

forrás: Csabai Mérleg

2012_elore_centenarium_01.jpg
2012_elore_centenarium_02.jpg
2012_elore_centenarium_03.jpg
2012_elore_centenarium_04.jpg
2012_elore_centenarium_05.jpg
2012_elore_centenarium_06.jpg
2012_elore_centenarium_07.jpg
2012_elore_centenarium_08.jpg
2012_elore_centenarium_09.jpg
2012_elore_centenarium_10.jpg


2018.04.27.
3693 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3487 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3605 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.719seconds