szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2012.10.27.  
3600 alkalommal olvasva
Ülésezett a közgyűlés Képgaléria

Békéscsaba képviselő-testülete pénteken tartotta soron következő ülését. A közgyűlés zárt ülésen döntött a Békéscsaba Sportjáért kitüntetés odaítéléséről, napirenden szerepelt többek közt a tűzoltóság beszámolója, a közfoglalkoztatás, a fiatalok szórakozása és támogatása, valamint a járások kialakításával járó feladatátadás.

A Békéscsaba Sportjáért kitüntetést az Urbanik házaspárnak és Fésüs Erzsébetnek ítélték oda
A képviselő-testület zárt ülésen döntött a Békéscsaba Sportjáért kitüntetés adományozásáról. A kitüntetést idén az Urbanik házaspárnak, Urbanikné Rosza Máriának és Urbanik Sándornak, valamint Fésüs Erzsébetnek ítélték oda.

Urbanikné Rosza Mária háromszoros olimpikon gyalogló, Barcelonában, Atlantában, és a Sydney olimpián képviselte eredményesen Békéscsabát, Magyarországot. A Szlovák gimnáziumban tanult, ebben az időben a ligetben, a testnevelés órákon figyelt fel rá Such Sándorné középiskolai tanár és Tóth Sándor mesteredző, akivel együtt kiteljesítette szép ívű, mintegy húszéves sportpályafutását. Aktív sportpályafutása befejezése után is nevelő klubjánál maradt, edzőnek tanult, és most már a segítségével születnek újabb sikerek. Több országos bajnokot, válogatott versenyzőt nevel gyaloglásban, középtávfutásban, és rendszeresen részt vesz a Buda-Cash Békéscsabai Atlétikai Club szabadidős rendezvényeinek szervezésében is. Urbanik Sándor négyszeres olimpikon (Szöul, Barcelona, Atlanta, Sydney) gyalogló, az olimpiákon Tóth Sándor irányításával ő is eredményesen képviselte hazánkat. Ma Békéscsaba Sporttanácsadó Testületének tagja, és sikeres vezetője, dél-alföldi régióigazgatója egy lakberendezési üzletláncnak. Urbanik Sándor is hű klubjához, számos versenyen, rendezvényen jelen van. A házaspár országos csúcsait a mai napig senki sem tudta megközelíteni, mindketten az atléták méltó példaképei.

A röplabdázó Fésüs Erzsébet hetvenkétszeres magyar válogatott az Előrében kezdte pályafutását, majd játszott Szolnokon, Egerben, Olaszországban, Spanyolországban, Jászberényben, Nyíregyházán is, hogy aztán visszatérjen a Békéscsabai RSE csapatához. Kétszeres magyar bajnok, háromszoros magyar bajnoki ezüstérmes, négyszeres bronzérmes, tagja volt az Eger Magyar Kupa győztes csapatának. Fésüs Erzsébet versenyzői pályafutását idén nyár elején fejezte be, tiszteletére gálamérkőzést is láthattak a szurkolók az egyetem tornatermében.

Elismerték a „lánglovagok” munkáját – a katasztrófavédelem és a tűzoltóság tájékoztatta a közgyűlést
A képviselő-testület októberi nyilvános ülése a katasztrófavédelem és a hivatásos tűzoltó-parancsnokság tájékoztatójával kezdődött el.

A Békéscsabai Katasztrófavédelmi Kirendeltség április 1-jétől 11 fővel látta el feladatait, akik közül 10 hivatásos állományú, egy pedig közalkalmazott. Kiss András, ezredes, a kirendeltség vezetője arról számolt be, hogy az elmúlt időszakban bekövetkezett jelentős változások komoly kihívás elé állították munkatársaikat. Kialakították az egységes katasztrófavédelmi rendszert, ami minden beosztásban szemléletváltást követelt. A félév végére körvonalazódott egy határozott, egységes, kiszámítható és integrált szervezet képe.

Az idei kiemelt események között szerepelt például a februári, rendkívüli időjárás miatt összehívott védelmi bizottsági ülés, ugyancsak februárban a békéscsabai vasúti pályaudvaron egy tartálykocsi lefejtő szerelvénynél bután gáz szivárgott, s le kellett állítani a forgalmat. Augusztusban Méhkerék külterületén közel 300 hektáron legelő, nádas égett, októberben pedig Újkígyóson egy fafeldolgozó telep üzemcsarnoka gyulladt ki.

A Békéscsabai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tevékenységéről Viczián György alezredes tájékoztatta a közgyűlést. Mint megtudtuk, az állománytábla szerinti létszámhelyek száma 98, ebből 95 hivatásos, 3 közalkalmazott. A készenléti szolgálatot ellátók átlagéletkora 34 év, míg a hivatásos tűzoltó szolgálatban eltöltött idő átlagosan 9 év. Szolgálati naponként 3 gépjárműfecskendő és 5 különleges gépjármű áll készenlétben, melyeken 19 tűzoltó teljesít szolgálatot.

A beszámolóból kiderült, idén a szabadtéri tűzesetek száma csökkent, több volt viszont a műszaki mentés főként a rendkívüli időjárás miatt. A jelentősebb tűzesetek között szerepelt, amikor egy Andrássy úti lakás égett teljes terjedelmében, s ennek következtében egy 4 éves kislány életét vesztette. Egy másik esetben a belváros egyik többszintes társasházának lakásában a tulajdonos okozott tüzet úgy, hogy a használati tárgyakat meggyújtotta, miközben öngyilkosságot kísérelt meg, de még időben kimentették.

A képviselő-testület a katasztrófavédelmi kirendeltség és a hivatásos tűzoltó-parancsnokság tájékoztatóját is elfogadta, egyúttal köszönetét fejezte ki valamennyi munkatársnak áldozatos tevékenységért.

Testvér- és partnervárosai is vannak Csabának
Békéscsaba kapcsolata a testvér- illetve partnervárosokkal zömében a kultúra területén élő, ám egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a gazdasági együttműködés lehetőségeinek felkutatására is – derült ki az erről szóló beszámolóból.

Mint megtudtuk, az elmúlt években folyamatosan csökkent a költségvetésben nemzetközi tevékenységekre elkülönített összeg nagysága. 2010-től a nemzetközi kapcsolatokra rendelkezésre álló keretösszeg 5 millió, 2011-ben 4 millió 750 ezer, 2012-ben 4 millió 500 ezer forint volt. Az önkormányzatok közötti kapcsolatok jelentős részét az egymás ünnepségein való kölcsönös részvétel teszi ki.

Békéscsaba minden évben a kolbászfesztivál idejére hívja meg testvérvárosainak delegációit. Nemzetközi együttműködés ugyanakkor nem csak az önkormányzatok között létezik, hanem a városok intézményei, civil szervezetei között is fo1yamatos a kulturális, oktatási, sportkapcsolat. Jelentős a sportszervezetek nemzetközi eseményeken történő részvétele is.
Vantara Gyula polgármester a napirend tárgyalása során elmondta, a testvérvárosok mellett léteznek partnervárosai is Békéscsabának. Ez azt jelenti, hogy egy-egy közös pályázat, projekt erejéig működnek együtt a települések a cél elérése érdekében. A városunkba érkező nagykövetek látogatásai általában bemutatkozó, illetve érdeklődő jellegűek. Ezeket az alkalmakat is megragadja a városvezetés arra, hogy a vendégeknek megfelelő információt adjon az itt rejlő gazdasági, befektetési lehetőségekről.

A parkolóház olcsóbb, mint az utcai várakozás
A közgyűlés megalkotta a taxiállomások létesítéséről és használatáról, valamint a Szent István téri behajtási övezet forgalmi rendjéről szóló rendeletet, és tárgyalt a fizető-parkolóhelyek díjainak módosításáról is.

Az új rendelet szerint a taxiállomás kijelölése során figyelembe kell venni a Helyi Építési Szabályzatot, a forgalomszabályozási, a városképi, műemlékvédelmi, közegészségügyi es köztisztasági előírásokat, kereskedelmi es turisztikai szempontokat, valamint érvényesíteni kell a más jogszabályokban foglalt előírásokat is. Az állomások kijelöléséről a közgyűlés illetékes bizottsága dönt. Takács Péter módosító javaslatát, miszerint a döntés joga legyen a közgyűlésé, a többség nem szavazta meg.
Mint köztudott a belváros rehabilitáció részeként lezárták a Szent István teret, ezért rendeletben kellett szabályozni a behajtási övezet forgalmi rendjét. E szerint az elzárt területre behajtani a Szabadság tér József Attila utca felőli részéről és a volt Centrum Áruház felől lehetne, míg a kihajtás a Rossmann Áruház és a katolikus templom fele lenne lehetséges. A behajtást földbe süllyeszthető oszlopok (pollerek) szabályoznák, amelyet a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. üzemeltet. Az állandó diszpécserszolgálatot a vagyonkezelő parkolóházi ügyeletét ellátó alkalmazottja biztosítaná. A téren kialakítandó, ellipszis alakú közúton az óramutató járásával ellentétes irányban, egyirányú közlekedési rendet vezetnek be. A térre a kerékpárosok szabadon behajthatnak.
Ugyancsak a belváros rehabilitáció következtében vált indokolttá a fizető-parkolóhelyek díjszabásának módosítása. Az előterjesztés szerint normál és kiemelt várakozási övezeteket jelölnének ki. Az előbbiben 190, míg az utóbbiban (mely a belvárost jelenti) 220 forint lenne az óránként fizetendő díj. A napirend tárgyalása során Kozma János a vagyonkezelő vezérigazgatója elmondta, a cél az, hogy a belvárosban minél rövidebb ideig hagyják járműveiket az emberek, csak az ügyintézés idejére hajtsanak be ide. A nemrégiben átadott parkolóház díjai ugyanakkor alacsonyabbak, mint a felszíni parkolás tarifái, tehát érdemes lesz itt hagyni az autókat.

Több mint kilencszázan a közfoglalkoztatásban
A képviselő-testület év elején döntött több mint hétszáz fő közfoglalkozatásáról. A közgyűlés elé került tájékoztatóból kiderült, hogy év végéig ennél mintegy kétszázzal több embert vonnak be a programba.

712 fő közfoglalkoztatását vette tervbe a város, ezzel szemben október közepéig 827 főt foglalkoztattak, amelyhez a Békés Megyei Kormányhivatal Munkügyi Központja közel 181 millió forintos támogatást nyújtott, az önkormányzat pedig 29,5 milliós önrészt adott. A foglalkoztatottak idén is elsősorban városüzemeltetési feladatokat láttak el, többek közt 208 tonna illegálisan lerakott hulladék összegyűjtését, elszállítását és több mint 870 ezer négyzetméternyi terület kaszálását végezték el. Idén is létrehoztak egy munkacsoportot, amely 10 közintézmény 19 telephelyének felújításában segédkezett, míg egy megállapodás alapján 10 fő közfoglalkoztatása a beruházásokhoz kapcsolódóan valósult meg.

A Kistérségi Startmunka Mintaprogram keretében közel 37,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az önkormányzat, amely összegből 48 fő nyolcórás foglalkoztatása valósul meg. A téli és egyéb értékteremtő közfoglalkoztatás projekt keretében a Csabagyöngye szőlő telepítését végzik majd, egy másik brigád pedig koratavasszal járdalapokat önt és rak le. Az intézmények, civil szervezetek és egyéb állami feladatot ellátó szervezetek szintén sikeresen pályáztak közfoglalkoztatásra, ezzel jövedelemhez juttatva a nehéz helyzetű embereket.

Mint kiderült, várhatóan további 84 fő nyolcórás foglalkoztatására nyílik lehetőség a téli hónapokban, így az önkormányzat által biztosított közfoglalkoztatási programban résztvevők száma ebben az évben 911 fő lesz.

Kismegyeren biztosítanak területet a hulladék-feldolgozóhoz
Miután az önkormányzat kilépett a Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulásból, egyeztetések kezdődtek a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, a társulás és az önkormányzat között egy új, dél-alföldi, a térség hulladékkezelését megoldani hivatott koncepció kialakítására. A tervek szerint ennek keretében mintegy 7,5 milliárd forint értékű beruházás valósul meg Békéscsabán. A kialakítandó hulladék-feldolgozó területigényének kielégítéséhez a Berényi út melletti, kismegyeri hulladéklerakó területéből 5 hektár 1897 négyzetméterre leválasztására lesz szükség. A szükséges területet zártkörű pályázat útján értékesíti a város, a pályázati kiírást a Békéscsaba Városüzemeltetési Kft. részére és a társulás számára küldik meg.

Az önkormányzat nem vállalhatja át a szülők szerepét, felelősségét
Az egészségügyi, szociális és lakásügyi bizottság még korábban felkérte a jegyzőt, hogy a városban folytassanak ellenőrzéseket a helyi üzletekben a tekintetben, hogy kiszolgálják-e cigarettával és szeszes itallal a 18 év alatti fiatalokat. Megvizsgálták a fiatalok éjszakai szórakozási szokásait és az idevonatkozó szabályokat is. A munkában a közigazgatási osztály, a fogyasztóvédelem és a rendőrség vett részt, az erről készült beszámolót most tárgyalta a testület.

Dr. Kerekes Attila, a bizottság elnöke a közgyűlésen megjegyezte, hogy három bizottsági ülésen foglalkoztak ezekkel a kérdésekkel, már csak azért is, mert korábban számos jelzés érkezett a fiatalok éjszakai hangoskodásairól. Mint mondta, az ellenőrzések során a vizsgált üzletek felénél találkoztak szabályszegéssel, itt a 18 év alattiakat is kiszolgálták szeszes itallal vagy cigarettával. Ami az éjszakai szórakozást illeti, felmerült ugyan a korlátozás, de ennek a jogszabályi környezete még kiforratlan, az európai normákhoz igazodó magyar jogrendszer nem teszi lehetővé azoknak a jogoknak a korlátozását, amelyek egyrészt a szülő, másrészt a fiatalkorú mozgásterét érintik. Dr. Kerekes Attila hozzátette, hogy az önkormányzat nem vállalhatja át a szülők szerepét, a szülők felelősségét, viszont amit módjában áll, megteszi a fiatalok kulturáltabb, füst- és alkoholmentes szórakozásáért.

Bursa Hungarica helyett felsőoktatási támogatás
A közgyűlés októberi ülésén tárgyalt a gyermekvédelem helyi szabályozásáról szóló rendelet módosításáról. A napirend kapcsán egy adatbázis létrehozása és a felsőoktatásban tanulók támogatásának változása került szóba.

Hrabovszki György (MSZP) felvetette, hogy a város kössön szerződést azokkal a diákokkal, akik önkormányzati támogatással vesznek részt a képzésekben. A képviselő leszögezte, nem röghözkötésről lenne szó, mindössze arról, hogy a támogatásért cserébe tíz éven át szolgáltassanak adatot a diákok arról, hogy mit végeztek, milyen szakváltás volt, mi az elérhetőségük. Így ha lenne Békéscsabán megfelelő állás, haza lehetne hívni az egyre inkább elvándorló fiatalokat. Dr. Szvercsák Szilvia jegyző megjegyezte, hogy az adatszolgáltatással, adatkéréssel óvatosan kell bánni, a személyes adatok védelme mindenkit megillet. Hozzátette, hogy az iskolák egyébként nyomon követik volt diákjait útját.

Takács Péter (LMP) arról érdeklődött, hogy a 2012/13-as tanévben miért nem csatlakozik Békéscsaba a Bursa Hungarica ösztöndíjprogramhoz. Kiss Tibor alpolgármester elmondta, hogy a város anyagi lehetőségeihez mérten most is támogatja a diákokat, azonban míg korábban sokan kaptak kis összegű támogatásokat, most kevesebben kapnak, de jelentősebb összegeket. A diákok ezt a támogatást akkor kaphatják meg, amikor a leginkább szükségük van rá, tehát a félév elején, az ösztöndíjak, diákhitelek és más támogatások kézhezvétele előtt.

Hatszázmilliós önrészre pályázik a város
Megjelent egy felhívás, amelynek lényege, hogy pályázni lehet bizonyos beruházások, energetikai és útfejlesztések önerejének megfinanszírozására. A kiírásnak Békéscsabán hét projekt felel meg, ebből a szennyvíztisztítás és csatornafejlesztésnél az önerőalapból igényelt támogatás összege 424 millió forint, a belváros rehabilitációhoz kapcsolódó munkáké 94 millió forint, az Agóráé pedig 46,5 millió forint. A további négy beruházás önerejével együtt összesen 612,5 millió forintot igényel a város. A támogatás lehet vissza nem térítendő és lehet kedvező feltételekkel visszatérítendő is.

Békéscsaba járási központ lesz
Békés megyében kilenc járási központot alakítanak ki, a Békéscsabai Járáshoz tartozik székhelyként Békéscsaba, valamint Csabaszabadi, Csorvás, Doboz, Gerendás, Kétsoprony, Szabadkígyós, Telekgerendás és Újkígyós. A Békéscsabai Járási Hivatal a Szabadság téren kap helyet.

A Békés Megyei Kormányhivatallal történt egyeztetések alapján a leendő, 79 munkatárssal működő Békéscsabai Járási Hivatal épülete a Szabadság tér 9. szám alatt lesz. A jegyzői hatáskörök és a hivatali feladatok egy része a járásokhoz kerül, Békéscsaba polgármesteri hivatalából ezért a feladatokkal együtt 50 köztisztviselőt is átvesznek, de a járáshoz kerülnek bútorok, informatikai eszközök és egy autó is.

Strifler Attila (Jobbik) a közgyűlésen felháborítónak nevezte, hogy a járás minden további nélkül igényt tarthat az önkormányzat ingatlanjára, eszközeire, sőt, az ott dolgozó szakemberekre is. Mint mondta, csorbul a jegyző hatásköre, és szakembereket vesznek el a polgármesteri hivataltól. Takács Péter (LMP) arról érdeklődött, milyen értéket képvisel az a vagyon, amit át kell adni. Dr. Szvercsák Szilvia jegyző hangsúlyozta, hogy feladatellátás átadásáról van szó, az ennek ellátásához szükséges szakembereket a bérük megtartása mellett veszi át a járás. Megjegyezte azt is, hogy az ingatlan esetében használati jogot adnak át, az állam egyébként bármikor átcsoportosíthatja vagyontárgyait, és akkor azt végre kell hajtani.

Vantara Gyula polgármester hozzátette, hogy a jegyzőnek mintegy négyezer hatásköre van. Megjegyezte, hogy korábban az okmányirodai feladatokat a rendőrségtől vette át a hivatal, most a járások folytatják tovább. A járások kialakításával pedig cél, hogy az ügyintézés minél közelebb kerüljön az állampolgárokhoz – tette hozzá a polgármester.


forrás: Csabai Mérleg

2012_oktober_kozgyules_01.jpg
2012_oktober_kozgyules_02.jpg
2012_oktober_kozgyules_03.jpg
2012_oktober_kozgyules_04.jpg
2012_oktober_kozgyules_05.jpg
2012_oktober_kozgyules_06.jpg
2012_oktober_kozgyules_07.jpg


2018.04.27.
3693 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3487 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3605 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.064seconds