szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2012.11.23.  
3084 alkalommal olvasva
Ülésezett a közgyűlés Képgaléria

Pénteken tartotta soron következő ülését a közgyűlés. A napirendek között szerepelt többek közt a 2012. évi költségvetés háromnegyed éves teljesítése, a jövő évi költségvetési koncepció, a volt Sörház értékesítése, a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. törzsház szintű beszámolója, és a helyi tömegközlekedés is.

A 2012. évi költségvetés háromnegyed éves teljesítése
A költségvetés 2012. évi bevételi illetve kiadási előirányzata közel 29,4 milliárd forint volt, amely a módosítások eredményeként 29 milliárdra változott. A bevételek az első háromnegyed évben 20,9 milliárdra teljesültek, ez 72,1 százaléknak felel meg. A helyi adóbevételek 92,8 százalékban teljesültek, a gépjárműadóból eddig a tervezett bevétel 84,2 százaléka jött be, a vagyoni bevétel teljesítése viszont csak 55,7 százalékos volt (itt a legnagyobb tétel a BéKSZI Kós tagiskolája épületének értékesítése volt).
A közgyűlésen dr. Kerekes Attila (Fidesz) kiemelte, hogy szigorúan és jól gazdálkodott a város, működési hitelt nem kellett felvenni. Takács Péter (LMP) köszönetet mondott a tisztességes békéscsabai adófizetőknek, akik jelentősen hozzájárultak az adóbevételek teljesüléséhez, az intézményeknek pedig a takarékos és hatékony gazdálkodást köszönte meg. Miklós Attila (MSZP) szerint, „mielőtt örömtüzeket gyújtanánk”, érdemes megvárni a KSH adatait, mert egyre nő az elvándorlás, egyre csökken a város lakossága. Ismét megemlítette az MSZP Gyere haza programját, amellyel szerinte lépéseket lehetne tenni azért, hogy a fiatalok itthon találjanak munkát. Kiss Tibor szerint a szocialisták programjának semmi alapja sincsen, egyébként pedig a kormány több intézkedése is segíti a fiatalok elhelyezkedését.

A tervbe vett 293 milliós működési hitel mértéke csökkent, a központi költségvetésből a színház és a bábszínház működéséhez kapcsolódó, mintegy 120 milliós támogatással. Működési hitelt egyébként nem vett fel a város, és Vantara Gyula polgármester megjegyezte, hogy Békéscsaba év végéig megkapja a színházra megígért teljes támogatást.

A kiadások a tervezett 29 milliárddal szemben a háromnegyed év végére mintegy 19,1 milliárdon álltak, ez 65,8 százaléknak felel meg. A fejlesztési kiadások – az eddigiekhez hasonlóan – a harmadik negyedév végéig alacsony teljesítési arányt mutatnak, a 11,1 milliárdos előirányzathoz viszonyítva a teljesítés 42,9 százaléknak felel meg. A beruházások későbbi pénzügyi teljesítésének az oka a feladatokkal kapcsolatos döntések elhúzódása (például a pályázatoknál), valamint az időigényes közbeszerzési eljárások.

Új alapokra épül a 2013. évi költségvetési koncepció
A közgyűlés hosszasan tárgyalta a város 2013-ra vonatkozó költségvetési koncepcióját, amelynek összeállítását nehezítette, hogy még több olyan törvény parlamenti tárgyalási szakaszban van – adótörvény, az egyes önkormányzati fenntartású intézmények állami fenntartásba vételéről szóló törvény –, amely hatással lehet az önkormányzatok költségvetésére. A koncepció most is a helyi bevételeket, kötelezettségeket veszi számba, és a költségvetés tervezésének főbb irányelveit határozza meg, azonban a változások miatt most a korábbinál nehezebb dolga volt a pénzügyi szakembereknek és testületnek.

– A jövő évi költségvetést illetően alapvető változás, hogy az eddigi normatív támogatás helyett feladat alapú finanszírozás lép életbe. A kötelező feladatok ellátása a legfontosabb, ezt követi az adósságszolgálat, majd a folyamatban lévő beruházások finanszírozása, és csak ezek után jöhetnek az önként vállalt feladatok, amelyeket akkor tudunk megtartani, ha lesz rá keret. A kormány tervezett adósságkonszolidációja szerint a kisebb önkormányzatok adósságát teljesen átvállalja az állam, a nagyobb településeken minimum 40 maximum 70 százalékos konszolidációra lehet számítani. A kormány kikötése, hogy szűnjön meg a hiány újratermelése, működési hiány tehát a 2013. évi költségvetésben nem lehet – szögezte le Vantara Gyula polgármester.

Békéscsaba jövő évi költségvetését befolyásolja, hogy az idén januárban átvett színház és bábszínház költségvetéséhez jövőre már nem áll rendelkezésre megpályázható központi támogatás, azonban nevesítetten továbbra is támogatja fenntartásukat az állam. A Réthy Pál kórház idén májustól állami fenntartásba került, működési, fejlesztési, felújítási kötelezettsége az önkormányzatnak a kórházzal szemben a továbbiakban nincsen. 2013 januárjától a városhoz kerül a múzeum és a megyei könyvtár, a járások létrehozása pedig a polgármesteri hivatal feladatellátását érinti. Az óvodák nem, de az iskolák szintén állami fenntartásba kerülnek, viszont ingó- és ingatlanvagyonuk működtetése városi feladat marad. Emellett befolyásolja a költségvetést a Csabagyöngye Kulturális Központ megnyitása is.

Takács Péter (LMP) megjegyezte, hogy feladatfinanszírozás konkrétumait nem ismerjük, és elfogadás előtt állnak olyan törvények, amelyek befolyásolhatják a költségvetést. Strifler Attila (Jobbik) szerint a feladat alapú finanszírozás jelentősen csökkentheti az önkormányzat mozgásterét. Felvetette: a koncepcióban az szerepel, hogy nagyobb vagyoni bevételre van szükség, vajon így is érvényesül-e a vagyonért vagyont elv. Dr. Kerekes Attila (Fidesz) emlékeztetett rá, hogy a rendszerváltás után rengeteg új feladattal kellett szembesülni és úgy vélte, most is hasonló a helyzet. Hangsúlyozta, hogy bízik a városvezetésben, a szakmai háttérben, és bízik a kormány támogatásában is.

Hrabovszki György (MSZP) elismerését fejezte ki a költségvetési koncepció készítőinek, akik a leglényegesebb dolgokra hívják fel a figyelmet. Mint mondta, ebben a mai helyzetben egyetlen biztos dolog van csak, a változás, sem a bevételeket, sem a kiadásokat, sem a kötelező feladatokat illetően nem lehet tisztán látni. Dr. Ferenczi Attila (Fidesz) kiemelte, hogy az elmúlt évek olyan soha vissza nem térő lehetőségeket hoztak, hogy minden fejlesztésre fordított városi forinthoz 6-8 forint uniós vagy egyéb pályázati forrást kaphattunk. Ez soha nem látott mértékű fejlesztéseket eredményezett. Az Északi Ipartelepen már több vállalkozás is letelepedett, amelyek segítségével új munkahelyek jönnek létre. Mint mondta, a vagyonért vagyont elv is érvényesül, csak meg kell nézni, mennyivel nőtt a város vagyona. Kiss Tibor elmondta, hogy feladatfinanszírozásnál az állam az alapfeladatokhoz ad forrást, ha bármilyen pluszt szeretnének az intézmények, annak finanszírozását az állam az önkormányzatra bízza.

Vantara Gyula polgármester beszélt arról, hogy a Csabagyöngye Kulturális Központ, illetve a művelődésszervezés esetében is szemléletváltásra van szükség, a Csabagyöngye rezsire kap támogatást a várostól, de elvárják majd, hogy a központ vegye számba a bevételeket és kiadásokat a programok esetében, és ez a két szám minél inkább közelítsen egymáshoz. Végül hozzátette: szigorú, takarékos, a kötelező feladatokra koncentráló kell hogy legyen a jövő évi költségvetés.


A Szent István térre történő behajtás, parkolási díjak, köztisztasági rendelet
A közgyűlés elfogadta a Szent István téri behajtási övezet – Szent István tér, Andrássy út, Szabadság tér, belvárosi katolikus templom és Szent István tér 10. számú épület által határolt terület – forgalmi rendjéről szóló rendeletet. Az övezetbe az engedéllyel rendelkezőknek a Szabadság tér József Attila utca felőli részéről, és a Szent István tér Justh Gyula utcai csomópontjától lehet. Kihajtani a Szabadság tér felé és a Kossuth tér felé lehet majd.

Elfogadták a fizető parkolóhelyekről szóló rendelet módosítását is, amely tartalmazza, hogy januártól kibővül a parkolási övezet, kiemelt és normál parkolási övezetek lesznek. Kiemelt övezetben a parkolási díj személygépkocsival 220, normál övezetben 190 forint lesz óránként.

A testület tárgyalt a köztisztaság fenntartásáról és az egyes közszolgáltatások kötelező igénybevételéről szóló rendelet módosításáról is. A korábbiakhoz képest változás, és az eltérő hulladékmennyiséghez jobban igazodik, hogy a rendszerbe kerül egy kisebb űrtartalmú, 80 literes kuka. A kisebb méretű hulladékgyűjtőt azok választhatják, akik a rendeletben előírt feltételeknek megfelelnek (részletek a nyomtatásban, december 6-án megjelenő Csabai Mérlegben).

2017 végéig továbbra is a Körös Volán járataival utazhatunk Csabán
Az önkormányzat és a Körös Volán Zrt. által a helyi autóbusz-közlekedési hálózat működésével kapcsolatban megkötött szerződés ez év december 31-én lejár, ezért a további működtetésre pályázatot írt ki a város. A több helyen is közzétett pályázati kiírásra egyetlen érvényes ajánlat érkezett, mégpedig a Körös Volán Zrt-től, így nyertesként őket hirdették ki az ajánlatban szereplő közel 168,3 millió forint ellentételezéssel. 2017 év végéig tehát továbbra is a Körös Volán helyi járatain közlekedhetünk Csabán.

Takács Péter (LMP) a közgyűlésen felvetette, hogy sok embernek okoznak nehézséget a járatritkítások, járatszám-csökkenések. Dr. Fábián Ágnes (Fidesz) megjegyezte, őt is megkeresték az erzsébethelyiek, keresik a megoldásokat arra, hogyan lehetne jobb a közlekedés, egyébként pedig félévente mindig felülvizsgálják a menetrendet. Dr. Ferenczi Attila (Fidesz) szerint szakmailag korrekt volt a Körös Volán pályázata, azt viszont nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az utasok száma mintegy tíz százalékkal csökkent.

Szarvas Péter, a Körös Volán Zrt. illetve a négy dél-alföldi buszos társaságból létrejött Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy Békéscsabán az október 1-jétől hatályban lévő menetrend marad érvényben. Természetesen minden menetrendben, amely érinti a Szent István teret, változások vannak, és igyekeznek a felmerülő igényeket, kéréseket is megválaszolni, kezelni. A jelenleg hatályos menetrend módosítására a város és a Volán együttes döntésével lehetőség van, ehhez viszont továbbra is várják az utasok véleményét, javaslatait. Jövő év júliusától 6,7 százalékos tarifaemelést terveznek, fölösleges vagy kihasználatlan járatok újraindítását nem tervezik, de ahol szükség van módosításokra, ott változtatni tudnak.

Beváltotta a hozzá fűzött reményeket a törzsház konszern
A közgyűlés tavaly döntött arról, hogy 2012. januárjától, törzsház konszern létrehozásával egységes irányítás alá kerülnek az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok. A konszern irányító vállalata a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. lett. A vagyonkezelőbe beolvadt a Békéscsabai Vállalkozói Centrum Kft. a következő többségi önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok üzletrészeit pedig apportálás útján vették át: Árpád Fürdő Vízgyógyászati Kft., Békéscsabi Városfejlesztési Kft., Békés Megyei Temetkezési Kft., „Békéscsaba 1912 Előre” Kft.

A vagyonkezelő a közgyűlésen számolt be törzsház szintű gazdálkodásáról. Mint kiderült, a társaság összes nettó árbevétele nagyjából időarányosan, 73,65 százalékban teljesült, az egyes üzletágakban a teljesítés eltérő mértékű. Takács Péter a közgyűlésen megkérdezte, mi az oka annak, hogy az inkubátorház tervezett bevétele nem érte ela várt szintet. Kozma János vezérigazgató elmondta, hogy bár lényegesen olcsóbb ez a bérleti konstrukció a piacon fellelhető többi konstrukciónál, elment három bérlő az inkubátorházból, ezért a bevétel ott elmaradt a várttól. Hozzátette, hogy az egész ingatlan üzletágban némi bevétel elmaradás tapasztalható.

Dr. Ferenczi Attila megjegyezte, hogy a felügyelőbizottság áttekintette a vagyonkezelő törzsház szintű tevékenységét, és elismerésre méltónak nevezte azt a munkát, amit az új szervezeti formában a szűk háromnegyed év alatt elvégeztek. A közgyűlés a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. idei háromnegyed éves mérlegbeszámolóját több mint 1,2 milliárdos mérleg főösszeggel, 553 milliós saját tőkével és 21 milliós nyereséggel elfogadta. A testület további három évre, 2015. december 31-ig a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. igazgatósága elnökének Kozma Jánost, tagjainak Vágásiné Zimonyi Ilonát és Pacza Józsefet választotta meg.

Eladja a Sörházat a város
A Pro Bene Központ száz százalékos tulajdonában lévő Csabakonyha Kft. sikeresen pályázott, és 494,5 millió forintot nyert az általa tervezett turisztikai, gasztronómiai fejlesztések, megvalósítására, a volt Sörház épületében négycsillagos szálloda kialakítására. A Csabakonyha Kft. vételi ajánlatot tett az ingatlanra, az önkormányzat a jogszabályoknak megfelelően, zártkörű pályázat útján történő értékesítés mellett döntött. A pályázati kiírást a Csabakonyha Kft-nek és Sörházzal szomszédos teniszpályák bérlőjének, a Báthori-Hankó Tenisz Centrum Kft-nek küldik meg. Az ingatlan vételárát nettó 36 millió forintban állapította meg a szakértő.

A városhoz kerül a múzeum és a könyvtár
A Békés Megyei Múzeumok Igazgatóságának tagintézményei közül januártól Békéscsaba önkormányzatának fenntartásába kerül a Munkácsy Mihály Múzeum, a Csabai Tanya és Gabonatermesztés-történeti Kiállítóhely. Az átadás-átvétel részleteivel kapcsolatos egyeztetések folyamatban vannak az illetékes szervek között. A működés folyamatos biztosítása érdekében 35 fős személyi állomány vesz át a város, a hatékony, gazdaságos működés érdekében a gazdálkodással kapcsolatos pénzügyi feladatokat a polgármesteri hivatal látja majd el. A Békés Megyei Tudásház és Könyvtár szintén a városhoz kerül, az egyeztetések ezzel kapcsolatban is folynak. Az átvétel miatt mindkét intézményben vezetői pályázatot írnak majd ki.

forrás: Csabai Mérleg

2012_november_kozgyules_01.jpg
2012_november_kozgyules_02.jpg
2012_november_kozgyules_03.jpg
2012_november_kozgyules_04.jpg
2012_november_kozgyules_05.jpg
2012_november_kozgyules_06.jpg
2012_november_kozgyules_07.jpg
2012_november_kozgyules_08.jpg


2018.04.27.
3698 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3491 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3615 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.063seconds