szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2012.11.30.  
2470 alkalommal olvasva
Kiút az adósságcsapdából Békéscsabán

2012. november 30-án, Békéscsabán, a Városházán tartott sajtótájékoztatón jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Békéscsaba Önkormányzatát érintő, adósságállomány átvállalással kapcsolatos tárgyalások megkezdését.

Miniszterelnöki döntés értelmében 1956 önkormányzattól mintegy 612 milliárd forintnyi adósságot vállal át az állam.
„A Gyurcsány-Bajnai kormányok alatt az önkormányzatok egyre több feladatot kaptak, egyre nagyobb lett az adminisztráció. A több feladat mellé forráselvonás is társult, ami nehéz helyzetbe hozta az településeket. Az MSZP-SZDSZ kormány felelőtlen politikája miatt az önkormányzatok adósságállománya öt év alatt az ötszörösére nőtt. Békéscsaba példaértékűen, a jó gazda gondosságával gazdálkodott, a hiteltörlesztések azonban súlyos terhet jelentenek. A kormány feladata az, hogy minden segítséget megadjon ahhoz, hogy az önkormányzatok sikeresek legyenek” mondta Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter.
Békéscsaba esetében az adósságállományt részlegesen vállalja át a kormány. Ennek megfelelően a település adósságállománya legalább 40%-os kulccsal kerül konszolidálásra.
„Békéscsaba az adósság nagy részét fontos, évtizedek óta időszerű infrastruktúrafejlesztő és munkahelyteremtő fejlesztésekre költötte. A város működését az adósság nem veszélyeztette, de az adósságállomány törlesztő részletei nagymértékben korlátozták a város mozgásterét. Úgy is mondhatnánk, hogy most Békéscsaba felszabadul az adósságnyomás alól” – mondta Vantara Gyula, Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere.
A békéscsabai önkormányzat esetében az átvállalás pontos mértékét egyedi tárgyalások és megállapodás eredményeként határozzák meg, mértékének növelésére differenciáltan van lehetőség, az önkormányzat saját bevételi képességére tekintettel.
Az átvállalás 2013. első félévében valósul meg.


2018.04.27.
3693 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3488 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3606 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.049seconds