szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2013.01.29.  
3668 alkalommal olvasva
Befejeződött a Belvárosi épületenergetikai fejlesztése Képgaléria

Befejeződött a Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium épületenergetikai fejlesztése, amelynek köszönhetően mintegy harminc százalékkal csökken az intézmény energiafelhasználása. Az uszoda és a tornaterem tetején kiépített napelemes kiserőművel a megújuló energia is teret nyer az intézményben – hangzott el a beruházás záróünnepségén, kedden.

Az iskola aulájában tartott ünnepségen Zátonyiné Fazekas Erzsébet igazgatónő az intézmény használói nevében köszönetet mondott mindazoknak, akik valamilyen formában hozzájárultak a beruházás létrejöttéhez.

- Több mint kétszázhatvanmilliós fejlesztéssel valósult meg iskolánk energetikai korszerűsítése, fejlesztése. A támogatás mértéke nyolcvanöt százalékos volt. A jó iskola példát ad a gyermekek életre való felkészítésében is. A Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium nevelői a mindennapokban is azt a szemléletet és tudást igyekeznek átadni a gyerekeknek, amelyet ez a beruházás is képvisel: előnyben részesítjük a környezetbarát megoldásokat, a diákokat az anyag- és energiatakarékos életvitelre ösztönözzük környezetnevelési programunk számos elemével - mondta az igazgatónő.

Az intézmény diákjai a Jakubjanszki Edit felkészítő tanár által összeállított zenés irodalmi műsorral köszönték meg iskolájuk korszerűsítését. Ezután Vantara Gyula polgármester beszélt arról, hogyan zajlott az „Épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás hasznosítással kombinálva” című, a Környezet és Energia Operatív Program keretében (KEOP-4.9.0/11-2011-0049 azonosító számmal) megvalósult felújítás.

– Az elmúlt években több olyan beruházást adtunk át, amelynek célja a környezetünk védelme, a békéscsabai lakosok életminőségének javítása és egy élhetőbb város építése volt. Ennek a beruházásnak a célja az iskola energetikai hatékonyságának a javítása. A kétszázhuszonkétmilliós uniós támogatással, mintegy negyven milliós önrésszel elkészült beruházás révén a felhasznált villamosenergia és gáz mennyisége az iskolában több mint harminc százalékkal csökken, a város által befektetett összeg így akár két-három év alatt megtérülhet – emelte ki a polgármester.

Vantara Gyula elmondta, hogy a beruházás keretében a korábbi években megkezdett nyílászáró-cserék befejeződtek, új fokozott hőszigetelő képességű műanyag nyílászárókat építettek be. Az aula tetőszerkezetét is felújították, a régi szigetelés kiigazítását követően újabb hőszigetelő réteget építettek be, melyet az új gipszkarton álmennyezet takar el. A kazánház teljes rekonstrukciója is megtörtént, az elavult, a megmaradó radiátorokat pedig modern hőfokszabályzós termosztatikus szelepekkel cserélték fel. Az épületben lévő több mint ezer elavult, rossz hatásfokú fénycsöves lámpatestet is kicserélték. Az intézmény széndioxid kibocsátása 191 tonnáról 90 tonnára mérséklődik. Az uszodát szintén felújították, ennek a szellőztetésére nagy teljesítményű légkezelő berendezést építettek be. Az uszoda és a tornaterem feletti lapos tetőkön pedig kiépítettek egy 195 táblából álló, 50 kilovolt amper teljesítményű napelemes kiserőművet. Az így megtermelt villamos energiát elsősorban az épületben használják fel, a fel nem használt áramot az áramszolgáltató a kötelező átvételi áron megvásárolja. Az épület energetikai minőség szerinti besorolása G kategóriáról B kategóriára változik.

– A Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium városunk olyan értéke, amelyre büszkék vagyunk, és amelyre vigyázunk. Az intézményeink energetikai korszerűsítése mellett a városvezetés célja, hogy jó gazdaként megóvja értékeinket, környezetünket és egy élhetőbb várost teremtsen – tette hozzá végezetül Vantara Gyula, megköszönve az intézmény használóinak, hogy türelemmel viselték az építkezést.

A záróünnepség az iskola bejárásával ért véget, a résztvevők a saját szemükkel győződhettek meg arról, milyenek az új nyílászárók, milyen a kazán, hogy sikerült a hőszigetelés, és milyenek az uszoda és a tornaterem tetején elterülő napelemek, amelyek a jövő útját, a megújuló energiák térnyerését mutatják az intézményben.

forrás: Csabai Mérleg

2013_belvarosi_energetika_01.jpg
2013_belvarosi_energetika_02.jpg
2013_belvarosi_energetika_03.jpg
2013_belvarosi_energetika_04.jpg
2013_belvarosi_energetika_05.jpg
2013_belvarosi_energetika_06.jpg
2013_belvarosi_energetika_07.jpg
2013_belvarosi_energetika_08.jpg
2013_belvarosi_energetika_09.jpg
2013_belvarosi_energetika_10.jpg
2013_belvarosi_energetika_11.jpg
2013_belvarosi_energetika_12.jpg
2013_belvarosi_energetika_13.jpg
2013_belvarosi_energetika_14.jpg
2013_belvarosi_energetika_15.jpg
2013_belvarosi_energetika_16.jpg
2013_belvarosi_energetika_17.jpg
2013_belvarosi_energetika_18.jpg


2018.04.27.
3698 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3491 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3615 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.065seconds