szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2013.02.18.  
2560 alkalommal olvasva
Lassan minden a helyére kerül a Klebelsberg központban

A megyei könyvtár második emeletén alakították ki a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ csabai tankerületének irodáit. A város 6,7 millió forint értékben támogatta a központ felállítását, a berendezések nagy részét a BéKSZI tagiskoláinak diákjai készítették. Pénteken délelőtt Vantara Gyula polgármester és Czégény Gyula tankerületi vezető mutatták be a központot a sajtó képviselőinek. A polgármester kiemelte, hogy az átállásból a diákok és a szülők szinte semmit sem vettek észre.

Januártól az iskolák állami fenntartásba kerültek, amelynek célja a hatékonyabb, átláthatóbb köznevelési rendszer kialakítása, működtetése, valamint a minőségi köznevelés kiegyenlítettségének biztosítása volt az ország teljes területén. Az állam az oktatással kapcsolatos feladatokat a Klebelsberg intézményfenntartón keresztül látja el, amelynek területi szervei a járási központok és a tankerületek. A Klebelsberg foglalkoztatja és fizeti a pedagógusokat, végzi a szakmai irányítást, a szakmai ellenőrzést és a taneszköz-ellátást. A háromezer lélekszám alatti településeken ez az intézmény végzi az üzemeltetési feladatokat is, tehát fenntartóként és működtetőként van jelen. A háromezer lélekszám feletti települések esetében a fenntartó a Klebelsberg, de a működtető, üzemeltető a település önkormányzata. A megyeközpontként is működő járási központok többletfeladatokat is végeznek, illetékességük a megye egész területére kiterjed, ilyen a békéscsabai tankerület is.

– Az intézményfenntartó törekvése a köznevelés állami irányításában az egységes szakmai színvonal biztosítása, az oktatási rendszer valamennyi szereplőjének támogatása, kiszámítható, igazságos és minőségi köznevelés biztosítása az ország minden részében – szögezte le Czégény Gyula. – A csabai, megyeközponti tankerülethez tartozik az összes szakképzés, az összes kollégium, azok szakmai munkája, illetve a pedagógiai szakmai szolgáltatások és a pedagógia szakszolgála, amelynek szintén a könyvtár épülete ad helyet. A szakképzéssel együtt jár egy jól mozgósítható, hatékonyan működtethető logisztikai és karbantartó bázis is. A napokban például a csabai Andrássy gimnázium és a sarkadi Ady-Bay középiskola tanulói is sportversenyre indultak Debrecenbe. Korábban külön, két busszal oldották volna meg, most együtt mentek. A szakképzéshez járműpark is kapcsolódódik, amelyet széles körben lehet használni, logisztikai szervezéssel, tervezéssel, tehát sok minden gazdaságosabban megoldható – emelte ki a tankerületi vezető.

Vantara Gyula polgármester hangsúlyozta: abból, hogy az oktatási intézmények az államhoz kerültek, a diákok és a szülők szinte semmit sem vettek észre, a tanítás ugyanúgy és ugyanott folyik, mint eddig. Még a részletekre, többek közt arra is odafigyeltek, hogy például az ebédfizetés az intézményekben történjen. Békéscsabán egyébként az intézmények működtetési feladatait januártól az általános iskolák, a gimnáziumok és a gimnáziumi kollégiumok esetében az önkormányzat látja el, mégpedig a Békéscsabai Intézményellátó Centrumon keresztül. A csabai szakképző iskolák, szakközépiskolai kollégiumok esetében viszont nem csak a fenntartásról, hanem a működtetésről is a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ gondoskodik.

– A város 6,7 millió forinttal támogatta a Klebelsberg központ felállítását, négyszáz négyzetméternyi területet biztosított erre, és segített az eszközök, bútorok beszerzésében is. A bútorok nagy részét a BéKSZI diákjai gyártották a pedagógusok irányításával, ehhez az alapanyagot adta az önkormányzat. Ahogy eddig, a továbbiakban is szorosan együttműködünk a Klebelsberg központtal, az oktatás minőségének javulását várjuk az átalakulástól. Békéscsabán már volt példa hasonlóan sikeres intézményátadásra, ezt tapasztaltuk a Réthy Pál kórház esetében illetve akkor is, amikor a Kós Károly diákjai a 10-es iskola épületébe költöztek – mondta Vantara Gyula, majd köszönetet mondott a pedagógusoknak, akiknek viszont voltak és vannak feladataik az átállással kapcsolatban.

Czégény Gyula ezután körbevezette a polgármester a csabai, megyeközponti tankerület intézményében. A könyvtár felső emeletén, van egy hosszú terem, amelyben a teret szekrényekkel választották el, itt a szakmai munkát végzők kapnak helyet. Kialakítottak tárgyalót, irodákat, például egy olyan gazdasági irodát is, ahol a teljes rendszer működésének kontrollját, minőségbiztosítását, legfelsőbb szintű feladatait látják el. Mint megtudtuk, a nagy szakképző intézmények gazdaságisai az intézményekben maradnak, és a központtal együttműködve, oda alkalmanként bejárva, egységes irányítás alatt végzik a munkájukat.

A nemrégiben meghozott törvényeket tehát most ültetik át a gyakorlatba, Czégény Gyula szerint ez a folyamat jól halad. Vantara Gyula polgármester megjegyezte, hogy ha a gyakorlati tapasztalatok alapján jelzés, ötlet érkezik az új rendszer hatékonyabb, jobb működtetésével kapcsolatban, azt a döntéshozók figyelembe veszik.

forrás: Csabai Mérleg


2018.04.27.
3693 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3488 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3606 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.045seconds