szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2013.03.04.  
3452 alkalommal olvasva
Utazzon Békéscsabára! Képgaléria

Szakmai nappal vette kezdetét csütörtökön, Budapesten az Utazás 2013 nemzetközi idegenforgalmi szakkiállítás. A fővárosi vásárközpont A-pavilonjának 312-es standjára Békéscsaba már az első napon tömegeket vonzott. Jó hangulat, finom falatok, kedvcsináló szomjoltók és sok-sok élmény az, amivel a szervezők Békéscsabára csalogatják az utazókat.

Az utazás kiállítás szakmai napján igazán az idegenforgalomban dolgozókat, a sajtó munkatársait, illetve közvetlen partnereiket várják mindazok, akik standot állítanak, portékájukat, jelen esetben útjaikat, programjaikat kínálják a rangos eseményen. Idén ennek ellentmondani látszott, hogy nagyon sokan, közöttük pedig láthatóan „civil” érdeklődők is kilátogattak csütörtökön a vásárközpontba.

A békéscsabai standot nem volt nehéz megtalálni. A jó „szimattal” rendelkezők már messziről megérezhették a kolbász semmivel sem összetéveszthető illatát, amire rásegített egy kis pálinka is, mely ezúttal Csabagyöngye szőlőből készült, s az illata ugyancsak ott kúszott a levegőben. Nálunk idén is kolbászból volt a kerítést, a szemrevaló standon a városunk jelképévé vált húskészítmény mellett a csülökkel, sajtokkal, Csabagyöngye szőlőből készült borral, pálinkával és friss, csapolt sörrel kínálták a látogatókat, akik csak jöttek és jöttek, és láthatóan igen jól érezték magukat a békéscsabaiak között, hosszasan elbeszélgettek a városunkat képviselő kiállítókkal.

Hazai sztárok is felbukkantak a „házunk táján”, nálunk vendégeskedett a Hoolligens együttes néhány tagja, a Madách Színház művésze Szente Vajk, párjával Erdélyi Tímeával. Utóbbiak valóban hazajöttek a csabai standra, hiszen ott Szente Béla (Vajk édesapja), a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatója várta őket. A megyei önkormányzatot az elnök, Farkas Zoltán képviselte nálunk csütörtökön, s ugyancsak „hazahúzta a szíve” Domokos Lászlót, aki a Békés megyei közgyűlés elnöki székéből került az Állami Számvevőszék élére.
Szinte folyamatosan tömeg vette körül a Csabai Kolbászklub képviseletében serénykedő Varga Jánost és Szaszák Ádámot, akik egy fateknőben gyúrták a hamisítatlan, csabai kolbászt és töltötték hagyományos eszközökkel a vékonybél, majd miután kisült a finomság, a szerencsésebb látogatók meg is kóstolhatták a jófajta, csabait.

Dél körül Vantara Gyula polgármester kezdte a sajtótájékoztatót, melyen egyebek mellett megtudtuk, hogy KSH előzetes adatai szerint 2012-ben 15 ezer 841 vendég 42 430 vendégéjszakát töltött el Békéscsabán. Ez jelentős növekedést mutat, hiszen a vendégek száma több mint 11,6 százalékkal, a vendégéjszakák száma pedig 13,2 százalékkal haladta meg az előző évi értéket. A vendégek átlagos tartózkodási ideje 2,7 éjszakára növekedett, ami meghaladja a régiós átlagot. A növekvő trend a kereskedelmi szálláshelyek szállásdíj bevételeit tekintve is megmutatkozott. A szálláshelyek bevételei 11,7 százalékkal emelkedtek tavaly Békéscsabán.

- A korábbi évek turisztikai fejlesztéseinek hatása most kezd megmutatkozni, s ezt igyekszünk folytatni. A következő időszakban számos attrakció- és szálláshelyfejlesztés valósul meg uniós források segítségével a megyeszékhelyen – mondta Vantara Gyula, majd szólt a CsabaPark Projektről, mellyel a csabai kolbászkészítés hagyományaira, a szórakoztatásra épülő élményparkot hoznak létre kiemelt turisztikai beruházásként, 100 százalékos intenzitású kormányzati támogatással, 1,3 milliárd forint értékben. Várhatóan turizmusélénkítő hatása is lesz a most zajló belváros rehabilitációnak, hiszen Békéscsaba főtere, a Szent István tér felújítása arra az alapvető koncepcióra épült, hogy a térnek olyan igazi városi főtérré kell válnia, ahol a meglévő hagyományos építészeti értékek feltárulhatnak, és reprezentatív központi közösségi tér alakul ki, amelyet eseménytérként is lehet használni. A rehabilitációval a belváros visszanyeri méltó központi szerepét, a századeleji gyönyörű épületek, terek XXI. századi városközponttá alakulnak.
A polgármester arról is tájékoztatta a sajtó munkatársait, hogy összesen 770 millió forint pályázati támogatást nyertek békéscsabai vállalkozások az idegenforgalmat is szolgáló beruházásokra. A Gyógyító Magyarország - Egészségipari Program keretében, üzleti célú szálláshelyek fejlesztése pályázaton a Csabakonyha Kft. nyert 500 milliót a Munkácsy Hotel, a Tappe Kft. pedig 270 millió forintot egy háromcsillagos hotel kialakítására.

Városunk idén harmadszor nyerte el a „Kerékpárosbarát Település” címet, ugyanis a belterületen 27 kilométer kerékpárút épült, ezek 40 százaléka az utóbbi 6 év fejlesztése. A 2010-es forgalomszámlálási adatok alapján Békéscsabán a kerékpárral közlekedők aránya 29 százalék, ami országos, de európai viszonylatban is kiemelkedő. Az utóbbi 3-4 évben közel 900 millió forint értékben valósultak meg kerékpárút beruházások. Ma már Békéscsabát kerékpárút köti össze a környező településekkel, Gyulával, Békéssel, de a Körösök mentén is festői környezetben több száz kilométert lehet kerékpározni. Vantara Gyula tájékoztatója után a város leglátogatottabb rendezvényeiről hallhattak a jelenlévő újságírók.

Hégely Sándor, a Csabai Kolbászfesztivál igazgatója elárulta: idén október 24-27-én, tizenhetedik alkalommal várják a vendégeket a Békési megyeszékhelyre. A fesztivál Magyarország és Közép-Kelet-Európa egyik legismertebb és jelentős turisztikai vonzerővel bíró gasztrokulturális rendezvénye, Békéscsaba legértékesebb turisztikai terméke. Programjaiban a csabai kolbász készítését, a disznótoros hagyományokat, a város és vidéke szlovák és magyar közösségi ünnepeit, gasztronómiai hagyományait helyezi a középpontba. A fesztiválra közel 100 ezer látogatót várnak, a népszerű kolbászkészítő versenyre idén 550 csapat jelentkezésére számítanak.

Nagy Árpád, az Árpád Pálinkatanya ügyvezetője is bemutatkozott a szakmai napon, mint megtudtuk, a családi vállalkozásként induló cég látványfőzdéjében készülnek a prémium minőségű Árpád és Vadász Pálinkák. Az országban egyedülálló turisztikai programcsomag keretében korhű, mégis modern és kényelmes környezetben nyílik lehetőség kóstolóprogramokon való részvételre, amely során több mint 30 féle pálinka kóstolása mellé, békéscsabai, tájjellegű ételeket kínálnak. A cég a 2012-es HunDeszt Pálinkaversenyen a Legeredményesebb Kereskedelmi Pálinkafőzde címet is elnyerte.

Bora Imre, a Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé egyik főszervezője arról szólt: először 2001-ben látták vendégül a sör és csülök szerelmeseit ezen az eseményen, melyen ma már számos sörgyártó képviselteti magát. A 4 napos fesztivál több csemegével, különlegességgel is szolgál: 20 ezer négyzetméteren, 100 fajta csapolt sörrel ismerkedhetnek meg a látogatók, 100 csülökpörkölt főző csapat hatalamas mennyiségű csülökből főz különleges ételeket.

Az idei Utazás kiállítás hivatalos megnyitóján több, rangos elismerést is átadtak, s mi, csabaiak, Békés megyeiek ennek kapcsán is büszkék lehettünk. "Az év fesztiválszervezője 2012" díjat Ambrus Zoltán, a Csabai Kolbászfesztivál megálmodója és sok éven át főszervezője vehette át, míg az "Az év TDM menedzsere" kitüntetést Komoróczki Aliznak, a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. vezetőjének ítélték oda. A vasárnapig nyitva tartó, idegenforgalmi szemléhez három szakkiállítás is kapcsolódik: a VitalExpo egészség és életmód kiállítás, a Karavánszalon kemping és lakóautó bemutató, valamint a Port.hu Bringaexpo kerékpáros seregszemle.

Aki csak teheti, menjen és keresse meg Békéscsaba standját… nem bánja meg!

forrás: Csabai Mérleg

2013_utazas_kiallitas_01.jpg
2013_utazas_kiallitas_02.jpg
2013_utazas_kiallitas_03.jpg
2013_utazas_kiallitas_04.jpg
2013_utazas_kiallitas_05.jpg
2013_utazas_kiallitas_06.jpg
2013_utazas_kiallitas_07.jpg
2013_utazas_kiallitas_08.jpg
2013_utazas_kiallitas_09.jpg
2013_utazas_kiallitas_10.jpg
2013_utazas_kiallitas_11.jpg
2013_utazas_kiallitas_12.jpg
2013_utazas_kiallitas_13.jpg
2013_utazas_kiallitas_14.jpg
2013_utazas_kiallitas_15.jpg
2013_utazas_kiallitas_16.jpg
2013_utazas_kiallitas_17.jpg
2013_utazas_kiallitas_18.jpg
2013_utazas_kiallitas_19.jpg
2013_utazas_kiallitas_20.jpg
2013_utazas_kiallitas_21.jpg
2013_utazas_kiallitas_22.jpg


2018.04.27.
3693 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3487 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3605 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.049seconds