szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2013.03.25.  
2257 alkalommal olvasva
Az alkohol és a designer drogok veszélyei Békéscsabán

A megyeszékhelyen a hétvégi nagy mennyiségű alkoholfogyasztás és az alkohollal együtt használt szintetikus drogok fogyasztása jelenti a problémát.

Európában minden héten legalább egy új, Kínából származó szer jelenik meg a piacon. Az újabb és újabb designer drogok a megjelenésük pillanatában azonnal megjelennek a vidéki nagyvárosokban is, hiszen ezek a szerek az internetről elérhetők, és a dealerek is rögtön megjelennek az iskolák és a szórakozóhelyek környékén.

Ezeknek a szereknek nemcsak a hosszútávú, de a rövidtávú hatásai, mellékhatásai sem ismertek. Általában 2-3 esetleg négy különféle vegyületet is tartalmaznak, amelyek kölcsönhatása további kockázatot jelent. A legnagyobb veszélyt az jelenti, amikor a designer drogokat alkohollal együtt fogyasztják, hiszen a drogok és az alkohol együttes hatása gyakran végzetes. Sokszor előfordul, hogy a forgalmazó sem tudja, hogy milyen vegyületeket tartalmaznak az általa árult szerek.

A drogfüggőség elterjedtsége egyre nagyobb méreteket ölt
A statisztikákból látható, hogy a függő drogfogyasztók száma évek óta nem csökken. Tapasztalatok szerint azonban, nőtt az amfetamin, a designer drogok használata és az intravénás szerhasználat is. Az intravénás droghasználók között nagyon gyakori, hogy ugyanazt a tűt egymás után többen használják. Ez egy rendkívül veszélyes gyakorlat, a HIV és a hepatitis C fertőzések terjedéséhez vezet.

Békéscsabán, a MI-ÉRTÜNK Konzultációs Központ foglalkozik a szenvedélybetegek alacsonyküszöbű ellátásával, ártalomcsökkentéssel, drog prevenciós feladatok ellátásával. A 2012. évben összesen 8422 fő számára nyújtottak segítő szolgáltatást és a tű-csere szolgáltatásukkal az intravénás fertőzések terjedését próbálják megelőzni. 2012-ben a szervezet által kiadott fecskendők száma 856 db volt.

A Mi-Értünk szerint a kezelésükben lévő kliensek, csak a „jéghegy csúcsa”. Tapasztalataik szerint, a drogfüggőség elterjedtsége egyre nagyobb méreteket ölt. A szakemberek bulisegély szolgálatot működtetnek Békéscsabán három szórakozó helyen, ebből kettő helyszín discó, egy helyszín „alapozó hely” azaz a célcsoportunk által kedvelt kocsma volt. Az éjszakai megkeresést kiterjesztették az „alapozó” közterületekre is. (például: Szobor sétány, Nagy Imre tér).

A drogproblémával kapcsolatos feladatok összehangolására, Békéscsabán az önkormányzat támogatásával 2001-ben alakult meg a Békéscsabai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum. A fórum tagjai a drogprobléma kezelésében fontos szerepet játszó állami, civil, önkormányzati és egyházi szervezetek képviselői. A Fórum különböző pályázatok által finanszírozott akciókat ismeretterjesztő programokat szervez. 2012-ben programjaikon közel 8000 résztvevőt regisztráltak.


2018.04.27.
3698 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3491 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3615 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.047seconds