szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2010.02.05.  
3419 alkalommal olvasva
Közel 18 milliárd forintos szennyvízberuházás indul Békéscsabán uniós támogatással Képgaléria

Békéscsabán ma ünnepélyes keretek között aláírták a város csatornahálózatának bővítésére vonatkozó kivitelezői szerződést. A beruházás a város szennyvíztisztításának és csatornahálózatának fejlesztését célzó 17,75 milliárd forintos uniós nagyprojekt része. A fejlesztés eredményeképp korszerűsödik a szennyvíztisztító telep, és 21 ezer lakos szennyvizének elvezetése is megoldódik. Az ünnepségen részt vett Kling István, a KvVM államtitkára, aki elmondta: hazánkban az elmúlt nyolc évben mintegy 700 ezer lakást kötöttek rá a szennyvízcsatorna hálózatra, a fejlesztések pedig folytatódnak: az országos szennyvízprogram szerint 2015-ig a csatornaellátottság országos szinten a jelenlegi 71,3 százalékról 90 százalékra fog nőni.

Békéscsaba 66 ezres lakosságának jelenleg csupán 61 százaléka rendelkezik csatornabekötéssel. A fejlesztések eredményeként további 21 ezer lakos szennyvizének elvezetése oldódik meg, ezzel növekszik az ingatlanok komfortfokozata és jelentősen csökken a talajvíz szennyezettsége. Az érintett területeken a csatornadíj alacsonyabb lesz, mint a korábbi, zárt tárolókban gyűjtött szennyvíz szippantásának és elszállításának a díja, így a lakosság terhei is csökkenni fognak. A csatornarendszer bővítése során bekötésekkel és nyomóvezetékekkel együtt összesen több mint 250 kilométer vezetéket építenek ki. Nemcsak bővítik a csatornahálózatot, hanem rekonstrukciót is végeznek. Összesen 65 átemelőt újítanak fel, illetve építenek meg.

Az 1986-ban épült szennyvíztisztító telep mára korszerűtlenné vált, nem alkalmas a jogszabályokban meghatározott határértékeknek megfelelő tisztításra. A beruházás során újjáépítik a mechanikai tisztítás műtárgyait, a technológiai fejlesztés pedig lehetővé teszi a nagyobb hatásfokú tisztítást, a tápanyag-eltávolítást. A szennyvíztisztító telep fejlesztése során új iszapkezelő rendszer is kiépül, mely biztosítja a keletkező biogáz hasznosítását és ezzel az üzemeltetési költség csökkentését. A telepen a szippantott szennyvíz fogadására egy új egységet építenek, a technológiai ellenőrzéshez pedig új mérőrendszert alakítanak ki. A békéscsabai szennyvíztisztító telep néhány környező település   Telekgerendás, Doboz és Murony szippantott szennyvizét is fogadja.

A fejlesztéseknek köszönhetően javulni fog az Élővíz-csatorna és közvetve a Kettős-Körös vízminőségi állapota. A projekt összesen közel 74 ezer ember számára biztosít egészségesebb és tisztább környezetet.
A beruházás összköltsége 17,75 Mrd forint, ehhez 14,97 milliárd forintos támogatást biztosít a Környezet és Energia Operatív Program. A csatornahálózat bővítési munkálatai az idén tavasszal kezdődnek, a szennyvíztelep fejlesztése a közbeszerzési eljárás befejeztével, a tervek szerint a nyár folyamán indulhat. A projekt befejezése 2013 első felében várható.


Tisztelettel:

Vantara Gyula

szennyviz_alairas_01.jpg
szennyviz_alairas_02.jpg
szennyviz_alairas_03.jpg
szennyviz_alairas_04.jpg
szennyviz_alairas_05.jpg
szennyviz_alairas_06.jpg
szennyviz_alairas_07.jpg
szennyviz_alairas_08.jpg
szennyviz_alairas_09.jpg


2018.04.27.
3711 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3502 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3629 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.069seconds