Épített örökségek és kulturális hagyatékok megóvása
Épített örökségek és kulturális hagyatékok megóvása
szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2013.06.18.  
2898 alkalommal olvasva
Együttműködés a szakképzésért, a gazdaság fejlesztéséért Képgaléria

A Türr István Képző és Kutató Intézet kezdeményezésére, 2013. június 6-ánszerdán délután együttműködési megállapodást írtak alá a megye gazdaságfejlesztésben érdekelt szervezetei.

A Türr István Képző és Kutató Intézet küldetése elsősorban a területi és társadalmi felzárkóztatás, a mélyszegénység megszűntetése, az etnikai csoportok integrációja, felzárkóztatása, és a társadalmi rétegek közötti különbségek csökkentése – mondta Beszédes Nimród Attiláné, a kezdeményező intézmény igazgatója.
Mint mondta, a tapasztalati tőkére, a tudásra, a módszertani felkészültségre támaszkodva merték vállalni, hogy együttműködési megállapodást kezdeményeznek. Az együttműködés tárgya a megye szakképzésének továbbfejlesztése, átalakítása, amelyet most már a törvénymódosítás is segít.

Vantara Gyula polgármester támogatta a kezdeményezést, de beszélt arról is, hogy bármilyen szép terveink vannak a jövő vonatkozásában, a realitás talaján kell maradnunk.
– Egy négy-öt évvel ezelőtti felmérés megdöbbentő adatai szerint, az általános iskolában végzett diákok 20-30 százaléka funkcionális analfabéta. A 2002 és 2010 közötti oktatási rendszerben elindult egy olyan folyamat, amelyet ha nem állítunk meg, és nem fordítunk meg, ha nem tesszük mellé az alapképzés reformját és a felnőttképzést, akkor nem lesz, aki működtesse a gazdaságot. Ez a folyamat tehát előre kell, hogy lépjen, hisz szükségünk van azokra a szakemberekre, szakmunkásokra, akik a tervezett fejlesztéseket fizikailag is végre tudják hajtani – fogalmazott a polgármester.

Czégény Gyula, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ csabai tankerületének vezetője kiemelte, hogy a nappali rendszerű szakképzésben résztvevők a mindenkori nemzetgazdasági stratégiához illeszkedően szereznek képesítést, míg a felnőttképzés a mindennapi igényeket szolgálja ki gyorsan és rugalmasan. Hangsúlyozta, hogy az együttműködésben résztvevők valamennyien azon dolgoznak, hogy a megye, a térség fejlődhessen.

Farkas Zoltán, a megyei önkormányzat elnöke elmondta, készült egy megyei helyzetelemzés, amelyből egyértelműen kiderült, hogy jó szakképzés nélkül, a munkaerőpiacon hasznosítható tudás nélkül ma Békés megye gazdasága nem tud előrelépni. Hozzátette, hogy a 2014-2020-as uniós költségvetésben a kiemelt fejlesztéseké lesz a főszerep, ezt tudva már most úgy kell tervezni, hogy ebben a szakképzés is komolyan megjelenjen.

forrás: Csabai Mérleg - Mikóczy Erika

2013_turr_megallapodas_01.jpg
2013_turr_megallapodas_02.jpg
2013_turr_megallapodas_03.jpg
2013_turr_megallapodas_04.jpg


2018.04.27.
3701 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3495 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3616 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.05seconds