Épített örökségek és kulturális hagyatékok megóvása
Épített örökségek és kulturális hagyatékok megóvása
szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2010.02.15.  
4233 alkalommal olvasva
Nemzetközi kapcsolatok – egymást követték a nagykövetek Békéscsabán Képgaléria

Két egymást követő napon Szlovénia és Finnország nagykövetei látogattak Békéscsabára. Február 12-én Darja Bavdaž Kuret asszony, a Szlovén Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete érkezett a megyeszékhelyre, akit Vantara Gyula polgármester fogadott a városházán. Rövid tanácskozásuk keretében a polgármester Békéscsaba és térsége rendkívüli adottságairól, a megújuló energiaforrások felhasználásában rejlő lehetőségekről tájékoztatta a nagykövet asszonyt - külön hangsúlyozva a munkahelyteremtő szándékú és befektető-barát városvezetési alapelveket és eredményeket. Megbeszélésükön részt vett Ksenija Škrilec, a Szlovén Nagykövetség gazdasági tanácsosa is. A kölcsönös tájékoztatás során a nagykövet asszony a két ország között fennálló rendkívül jó viszony további fejlesztése melletti elkötelezettségének adott hangot, mely alapja lehet a jövőbeni sokoldalú és sikeres együttműködésnek. Darja Bavdaž Kuret részt vett azon az első ízben megrendezésre kerülő Magyar-Szlovén Gazdasági Fórumon és Üzletember-találkozón is, amelynek célja a résztvevő szlovén és magyar vállalatok kapcsolatainak bővítése, Szlovénia és Békés megye gazdasági lehetőségeinek bemutatása volt. A gazdasági fórumra a Békés Megyei Jókai Színházban került sor, az intézmény „Színházi szomszédolás” című programsorozatának keretében, a februári „Szlovén kultúra hava” rendhagyó megnyitójaként.
A szlovén nagykövet látogatását a Finn Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövetének Békéscsabai vizitje követte február 13-án. Jari Pekka Olavi Vilén a Békéscsabai Magyar-Finn Baráti Társaság meghívására érkezett városunkba, a Csaba Centerben megrendezett Finn Nap alkalmából. A baráti kör tagjai fontos feladatként kezelik a fiatal korosztály bevonását a magyar-finn kapcsolatok elmélyítésébe, ennek érdekében még tavaly decemberben hirdették meg a „Milyenek a finnek?” című vetélkedőt és rajzpályázatot. A Finnországgal kapcsolatos elméleti vetélkedőn középiskolás csapatok vettek részt, a rajzokat és plakátokat pedig elsősorban általános iskolások készítették. Az alkotásokat januárban zsűrizték, az eredményhirdetésre pedig a Finn Napon került sor. A legjobbnak ítélt rajzok készítőinek és a középiskolás vetélkedő nyertes csapatainak így Vantara Gyula polgármester mellett maga a finn nagykövet gratulált, aki a mezőberényi Petőfi Sándor Gimnázium első helyezett csapatának tagjait egynapos látogatásra hívta meg a fővárosi finn nagykövetség épületébe. Jari Vilén köszöntő beszédében hangsúlyozta, hogy a finn-magyar barátság mindig is különleges volt mindkét fél számára, s mivel még nem járt Békés megyében, örömmel fogadta el a baráti kör meghívását. Emlékeztett, hogy idén ünnepelhetjük a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok 90. évfordulóját, amelyhez kötődően az ország több pontjára is ellátogat majd. A körút első állomása volt Békéscsaba, melyet a kormányfővel egyeztetett találkozó követ a napokban.

A finn látogatással kapcsolatban Vantara Gyula elmondta:
"Biztató jelnek veszem, hogy a szombaton városunkban vendégeskedő Jari Vilén nagykövet érdeklődött a közös gazdasági együttműködés lehetősége iránt, s ami ennél konkrétabb, az a kérdés, hogy volna-e lehetőség arra, hogy finn üzleti partnerek Békéscsabára jöjjenek. Városunk minden kezdeményezést megragad, ami a gazdasági fellendülésünket szolgálja. Természetesen a tárgyalások, az együtt gondolkodás tovább folytatódik, bízva abban, hogy hamarosan kézzelfogható eredményt is felmutathatunk.
A finn nagykövet országjáró körútjának első állomása Békéscsaba volt, ez többek közt a kitűnő magyar-finn baráti körrel kialakult jó kapcsolatnak is köszönthető."

szloven_nagykovetasszony01.jpg
szloven_nagykovetasszony02.jpg
szloven_nagykovetasszony03.jpg
szloven_nagykovetasszony04.jpg


2018.04.27.
3711 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3502 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3629 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.072seconds