szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2013.07.09.  
1243 alkalommal olvasva
Mártír istentisztelet Békéscsabán

Mártír istentiszteleten emlékeztek meg a Békéscsabáról hatvankilenc éve elhurcolt zsidó állampolgárokról 2013. június 30-án, vasárnap délután a Széchenyi ligeti imaházban.

A megjelenteket – köztük Vantara Gyula polgármestert, Katona Gyula református lelkipásztort, Aradi András nyugalmazott evangélikus lelkészt, valamint az aradi zsidó hitközség képviselőit – dr. Moskovits Sándor, a békéscsabai hitközség elnöke köszöntötte.
Vantara Gyula polgármester arról beszélt, hogy Békéscsaba megbecsült polgára volt az a közel kétezer ember, akit elhurcoltak. Ugyanúgy éltek, dolgoztak, tanultak és szerettek, mint bárki más, de hirtelen ennek vége lett, és ők soha többé nem tértek vissza. „Itt nem volt kuriózum egy másik nemzetiség, egy másik vallás, évszázadok óta békében éltek és élnek egymással az emberek. Közösen alakítottuk, együtt gazdagítottuk azt a közösséget, amit Békéscsabának hívunk. István intelmei szerint az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő, „a jövevényeket” jóakaratúan kell gyámolítani és becsben tartani” – mondta a polgármester, majd hangsúlyozta, hogy a holokauszt bűneiért a mai nemzedékek nem tehetők felelőssé, az viszont a mi felelősségünk, hogy ez a század különb, békésebb legyen.


2017.12.14.
16 alkalommal olvasva
2017.12.14.
19 alkalommal olvasva
2017.12.11.
22 alkalommal olvasva