szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2013.07.10.  
2875 alkalommal olvasva
CsabaPark – 1,3 milliárdos turisztikai beruházás Békéscsabán

Megkezdődött a CsabaPark építése, s a tervek szerint egy esztendő múlva már birtokba is vehetjük a hagyományőrzést és szórakoztatást szolgáló komplexumot, erről tartottak sajtótájékoztatót kedden, a városházán.

A Hagyomány és gasztronómia” című, uniós támogatással megvalósuló projekt kivitelezői szerződést idén június 11-én írták alá. A beruházás összértéke bruttó 1.3 milliárd forint, amelyből az Európai Unió és a magyar kormánya által biztosított támogatás összege 1.024.636.740 forint az önrész pedig 36.283.260 forint. A projekt keretében Békéscsabán, a Gyulai úton kolbászudvar-látogatóközpontot, rendezvénycsarnokot, tematikus játszóparkot, sétautakat, pihenőhelyeket, kiegészítő attrakciókat alakítanak ki, amely szolgáltatásaival egyedülálló módon gazdagítja majd a térség turisztikai kínálatát.
Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere tájékoztatójában kifejtette, hogy Békéscsaba városvezetése kiemelt hangsülyt fektet értékeink védelmére, gondozására, azért, hogy minél szebb, tisztább, élhetőbb városban éljünk. Ennek szellemében több beruházás is megvalósult. A csatornázás és a szennyvíztisztító-telep megépítése környezetünk, a talaj és a víz védelmét szolgálta. Energetikai felújításokkal több nagy hagyományokkal rendelkező iskolánkat tettük körszerűbbé. A Csabagyöngye felépítése nem csak egy rossz állapotban lévő Ifiházat váltott le, hanem kulturális értékeinket hivatott méltó helyen ápolni. elyet ad több mint 200 táncosnak, és közel 50 alkotócsoportnak. A Főtér felújítása a tér eredeti köztéri funkcióját, patinás megjelenését hivatott visszaállítani. Ezen az úton haladva, a CsabaPark beruházás a következő állomás. A CsabaPark egy nagyon fontot örökségünk, a Csabai kolbász védelmét, ápolását, gondozását fogja szolgálni. 2010-ben döntöttünk a CsabaPark megvalósításáról. Egy évvel ezelőtt számolhattam be Önöknek arról, hogy a Kormány a CsabaPark, kiemelt turisztikai beruházás 100 százalékos intenzitású támogatásáról döntött, bruttó 1,3 milliárd forint értékben.

A Csabai kolbász tematikája köré épülő rendezvénypark létrehozásának célja, hogy egy olyan fesztivál és rendezvényközpontot hozzunk létre, amely

 • lehetőséget ad a Csabai kolbász hagyományainak ápolására, gondozására, a helyi kistermelők segítésére,
 • kiaknázza a Csabai kolbász hagyományaira épülő gasztronómiai turizmusban rejlő lehetőségeket,
 • méltó helyszínt biztosít a nagy hagyományokkal bíró Csabai Kolbászfesztivál és más gasztronómiai rendezvények számára,
 • különleges, szórakoztató élményt nyújt a helyi lakosság és a városunkba érkezők számára.
A fesztiválcsarnok szolgál majd a gasztronómiai és kulturális rendezvények helyszínéül teljes infrastruktúrával és kiszolgáló helységekkel. A kolbászudvar-látogatóközpont lesz a központja Csabai kolbászhagyományok ápolásának, gondozásának. Lehetőség lesz arra, hogy segítsük a helyi kistermelők marketing munkáját, piacra jutását, a Csabai kolbász hírnevének építését. Itt tudjuk majd elősegíteni a Csabai kolbász pozícionálását, a gasztro-turisztikai kínálat bővítését, a termelők piacra jutásának támogatását, új értékesítési csatornák kialakítását és a termelők versenyképességének javítását.
Lehetőség lesz arra is, hogy a békéscsabai kolbászkészítő kistermelők kitelepüljenek, és méltó körülmények között rendszeresen bemutathassák termékeiket.
A kolbászkészítő kistermelők segítésével békéscsabai családok sokaságának nyújthatunk tisztes kiegészítő jövedelmet, hozzájárulva a helyi gazdaság megerősödéséhez.

Az ide érkező turistáknak lehetősége lesz arra, hogy megismerjék a kolbászkészítés folyamatát. Egy interaktív gasztronómiai programon keresztül átélhetik a hagyományos, falusi disznóvágás és kolbászkészítés hangulatát. Elfogyaszthatják, és megvásárolhatják az elkészített termékeket.

A kreatív, ügyességi és egyedi elemekkel ellátott 2500 négyzetméteres tematikus park főleg a kisgyermekes családok igényeit fogja szolgálni. A parkban a gyermekek játékos módon ismerkedhetnek meg az ételkészítés folyamatával és a magyaros különlegességekkel.
A parkban megtalálható lesz az óriások számos konyhai eszköze, így például a húsdaráló, a kolbásztöltő, valamint a termények tárolását szolgáló góré. A parkerdei sétautakon és tanösvényeken gyalog és kerékpárral túrázhatunk megismerve a feltáratlan élővilágot, s lesznek pihenőhelyek is padokkal, szalonnasütővel, bográcsozó helyekkel.


2018.04.27.
3693 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3487 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3605 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
 • Vantara Gyula
  Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
  5600 Békéscsaba

  T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.045seconds