szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2013.08.09.  
2584 alkalommal olvasva
Búcsú Köles Istvántól

„És boldogok a fellegek,
Mily könnyű mind! Mind fenn lebeg!”

(Tóth Árpád)

Békéscsaba város közélete gyászol: Köles Istvántól kell búcsút vennünk.

Mértéktartó, csendes, mély érzésű politikus távozott közülünk. Ilyennek ismertük Köles Istvánt, aki évtizedek óta meghatározó szerepet töltött be Békéscsaba közéletében. Sajnos már csak emlékeinkben kell őriznünk, ki volt ő.

Gyermekkora, meleg családi szeretetben telt el. Innen hozta érzékenységét, fogékonyságát az emberek problémái iránt. Érdeklődése a műszaki pályák felé orientálta villamosmérnök diplomával került az oktatási ágazatba. Munkatársai kitartó, lelkiismeretes, segítőkész embernek ismerték meg. Fogékony volt a művészetek iránt is, élete legnagyobb élménye a zene volt.

A rendszerváltás már a Fideszben találta; humánus személyisége, csendes, következetes kiállása a társadalmi igazságtalanságok ellen nem is jelölhetett volna ki számára más utat.
1994-1998 között oktatási szakbizottsági tagságot vállalt, és 1998-tól önkormányzati képviselő volt. 1998-2002 között a kulturális bizottság elnökévé választották. 2006-2010 között a város oktatásáért is felelős alpolgármesteri tisztét töltötte be. Erre az időszakra esett az oktatási rendszer átalakításának előkészítése. Sok esetben nehéz döntéseket kellett meghozni, de minden tettében emberi nagyságáról, hitéről tett tanúbizonyságot. Ebben az időszakban teremtették meg a műszaki képzés indításának feltételeit a megyeszékhelyen működő felsőoktatási intézményben.
Igazi lokálpatrióta volt: városát, Békéscsabát haláláig szolgálta. Intelligens problémakezelése, műveltsége, sajátos humora, életszeretete hiányozni fog valamennyi őt kedvelő csabai embernek.


2018.02.13.
65 alkalommal olvasva