szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2013.08.16.  
2443 alkalommal olvasva
Békéscsaba önkormányzata segíti az iskolakezdést

A nyár folyamán napközis táborokkal és a rászoruló gyermekek ingyenes étkeztetésével igyekezett könnyíteni a szülők terhein Békéscsaba önkormányzata. A város az iskolakezdéskor sem hagyja magukra a családokat, különböző támogatásokkal segíti a tanévkezdést. A részletekről Vantara Gyula polgármester és Tőgye Ildikó, a szociális osztály vezetője tartott tájékoztatót szerdán.

– A szülőknek plusz költségeket jelent a szünidő hasznos eltöltése és az iskolakezdés. Békéscsaba önkormányzata igyekszik valamennyit átvállalni ezekből a terhekből. A nyár folyamán, 45 munkanapon keresztül, 229 rászoruló gyermek részesült szociális étkeztetésben. A Lencsési iskolában és az Erzsébethelyi iskolában működő nyári napközis táborok – ahol a térítési díjnál az iskolai kedvezményeket figyelembe vették – nagyon népszerűek voltak, naponta mintegy 200 gyerek fordult meg itt. Színes programokat kínáltak a táborok, a szülők közreműködésével Erzsébethelyen még íjászkodhattak is a gyerekek – mondta Vantara Gyula.
A polgármester hangsúlyozta, hogy az iskolakezdés anyagilag mindig nagyon megterheli a gyermekes szülőket, ezen Békéscsaba önkormányzata támogatásokkal igyekszik enyhíteni. Vantara Gyula a támogatások lényegét vázolta fel, Tőgye Ildikótól pedig megtudhattuk, kik jogosultak a különböző támogatásokra, és hol lehet ezeket igényelni.

Tanévkezdési támogatás
Az iskolakezdés költségeihez tanévkezdési támogatást nyújt a város, erre összesen ötmillió forintot különítettek el. Ezt a támogatást az alap- és középfokú intézményekbe járó gyerekek, illetve a felsőoktatási tanulmányaikat most kezdő első évesek vehetik igénybe. A támogatás feltétele a békéscsabai lakóhely. Mint minden szociális támogatásnál, itt is kizáró ok, ha valaki vagyonnal rendelkezik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha a családnak saját ingatlanán kívül egy másik ingatlanja, vagy nagy értékű gépjárműve van, akkor nem kaphat támogatást.
A tanévkezdési támogatáshoz a kérelmeket augusztus 15-től szeptember 30-áig lehet benyújtani a Szabadság tér 11-17. szám alatti irodaházban. Ehhez nyomtatvány a 10-es számú irodában igényelhető vagy letölthető a város honlapjáról. Családok esetében 28 500 forintos egy főre jutó jövedelem, gyermekét egyedül nevelő szülő esetében 34 200 forint a határ. Tartósan beteg, fogyatékos gyermek esetében családban élőknél 34 200, egyszülős családban 38 745 forint a jövedelemhatár.

Felsőoktatásban tanulók szociális ösztöndíja
A felsőoktatási intézményekben tanulók támogatására szolgál a szociális ösztöndíj, amit tavaly vezettek be a Bursa Hungarica helyett. A nagycsaládosok javaslatait, véleményét figyelembe véve dolgozták ki ezt a pályázati rendszert a legrászorultabbak támogatására.
A támogatást azok a csabai fiatalok igényelhetik, akik a képzésre vonatkozó keretidőn belül vannak, nappali tagozatosok, és szociálisan rászorultak. Évente két alkalommal ítélik oda, ősszel illetve tavasszal, a felsőoktatás rendszeréhez igazodva; az államilag finanszírozott és tandíjas képzésben résztvevők is igényelhetik. Az ösztöndíj összege átlagosan havi 11 400 forint.
A kérelmeket a tanévkezdéskor, a Szabadság tér 11-17. szám alatt lehet benyújtani, nyomtatvány a 10. számú irodában igényelhető, illetve letölthető a város honlapjáról. A jövedelemhatár teljes család esetén 39 900 forint, egyedülálló szülő esetén 48 450 forint. Kitétel, hogy az intézménytől ne részesüljön tanulmányi ösztöndíjban a fiatal, illetve ha csak kis összegben részesül, az ösztöndíj összege 11 400 forintra kiegészíthető.
A rászoruló első évesek ezen kívül igényelhetnek tanévkezdési támogatást is.

Egyszeri támogatás gyermekvédelmi kedvezményben részesülőknek
Az iskolakezdéskor a szociális rendszerben benne lévő, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő 2200 békéscsabai gyermek egyszeri, 5800 forintos támogatást kap Erzsébet utalvány formájában. Ezt ruhára, ételre, tanszerekre használhatják fel. Míg az előző két támogatást igényelni kell, ez gyermekvédelmi kedvezményben részesülőknek jár. Tavaly volt először ilyen, idén nyáron már leadták a Magyar Államkincstárhoz az igényt, augusztus 28. környékén érkeznek meg az utalványok. Az érintetteket ütemezetten hívják be a Szabadság téri irodaházba, hogy mielőbb kézhez kapják a segítséget jelentő utalványokat.

Folynak a tárgyalások a roma gyerekek támogatásáról
Vantara Gyula polgármestertől megtudtuk, hogy a nemzetiségi önkormányzattal és a járás romaügyi referensével egyeztetés folyik a roma gyerekek – tavalyihoz hasonló – iskolakezdési támogatásáról. Ebben 150-170 roma gyermek lehet érintett, összesen mintegy 700 ezer forint, fejenként ötezer forint értékben szeretnék támogatni őket valamilyen formában.

forrás: Csabai Mérleg


2018.04.27.
3693 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3488 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3606 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.045seconds