szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2013.08.25.  
2614 alkalommal olvasva
Rockopera és tűzijáték – 15 ezres közönség a Főtéren Képgaléria

Hatalmas sikert aratott az István, a király a megújult békéscsabai főtéren. Rengetegen eljöttek kedden este, hogy részesei legyenek a nemzeti rockopera bemutatójának.
 
Már délután is sokan részt vettek a programokon, estére viszont szinte teljesen megtelt a főtér. Nyolc órakor Vantara Gyula polgármester mondott ünnepi beszédet a nagyszínpadon.
- Első királyunk országgá építette az akkori magyarságot és az akkori nagyhatalmak közé integrálta a Magyar királyságot. De ennél is fontosabb, hogy megfogalmazta azokat a morális, erkölcsi és közösségi értékeket, amelyekre lehet, érdemes, és kell építeni minden közösséget. Szent István hagyatéka a miénk, békéscsabaiaké is. Emlékezzünk arra a kilenc Árpád-kori falura, amelynek területén a mai Békéscsaba virágzik! Bizonyára ismerősen fog hangzani önöknek: Csaba, Megyer, Gerla, Vesze, Gerendás, Kétsopron, Ölyved, Szent Miklós, Kerek. Mind a kilenc falunak saját temploma volt és szorgos adófizető emberek lakták. A csabai vár, vagy ahogy a helyiek hívták kastély, a Dózsa György út elején állt. Az 1700-as években betelepülő őseink még látták megmaradt falakat. Legyünk büszkék saját ezer éves történelmünkre – fogalmazott a polgármester, majd így folytatta:
- Különleges nekünk, békéscsabaiaknak ez a mai ünnep. Azért különleges, mert ezen a gyönyörűen felújított Szent István téren, a megye szívében emlékezhetünk Szent királyunkra. Ezzel méltóképpen ünnepelhetjük tíz évszázados örökségünket. Aki az elmúlt hónapokban kilátogatott a főtérre, az egyetért velem abban, hogy a tér megtelt élettel. Sikerült visszaadnunk régi, évszázados, eredeti patinás hangulatát, újraéleszteni korzót, amiről nagyszüleink meséltek. Sikerült megőrizni azt a hagyatékot, amelyet elődeink ránk örökítettek. Békéscsabán is érdemes nagyot álmodni. Békéscsaba polgármestereként köszönöm Önöknek, hogy bíztak bennünk, és türelemmel kivárták, hogy a tér újra életre keljen.
Az ünnepi gondolatokat követően megkezdődött nemzeti rockoperánk, az István, a király bemutatója, a Jókai színház és a Zikkurat Színpadi Ügynökség koprodukciójában, a Honvéd Táncszínház művészeinek közreműködésével.
Az előadás próbái már hetekkel a bemutató előtt megkezdődtek, s a Szent István téren felállított, jókora színpadon, a sejtelmes díszletek között augusztus 19-én már a jelmezes főpróbát is nagyon sok érdeklődő kísérte végig.
Korábban Zsuráfszky Zoltán, a Honvéd Együttes művészeti vezetője, a darab rendezője azt hangsúlyozta: nem tér el az eredeti dramaturgiától.
- Motívumokkal, figurákkal teli darabot álmodtam színpadra, nagy térbeli zenei lüktetésekkel. A darabot mindenki érteni fogja, ahogy harminc évvel ezelőtt is értette – fogalmazott a rendező.
A Békéscsabai Jókai Színház színművészei közül István szerepében Presits Tamást láthattuk, Koppányt Szomor György játszotta, Asztrik szerepében Katkó Ferenc, Tordéban Gerner Csaba, Vecelinében pedig Gulyás Attila lépett színre.
Az augusztus 20-ai ünnepi programok sorát, a hagyományokhoz hűen idén is látványos tűzijáték zárta.

forrás: Csabai Mérleg

Ünnepi beszéd

2013_augusztus_20_01.jpg
2013_augusztus_20_02.jpg
2013_augusztus_20_03.jpg
2013_augusztus_20_04.jpg
2013_augusztus_20_05.jpg


2018.04.27.
3701 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3495 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3616 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.05seconds