szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2010.02.23.  
2347 alkalommal olvasva
Sportmúzeum létesül Békéscsabán

Az elmúlt években számos alkalommal felmerült egy békéscsabai „sportmúzeum” létrehozatalának gondolata, a sajtóban is több szó esett már róla. Mindemellett oly sok értékes sportrelikvia jutott az utóbbi időben az önkormányzat birtokába, hogy most már valóban „lenne mit” megmutatni… Ily módon a békéscsabai városvezetők döntése alapján – a tervek szerint – ez év júniusában egy sporttörténeti gyűjtemény megnyitására kerül majd sor. A kiállítóhely (egyelőre ideiglenes jelleggel) a Békéscsabai Városi Sportcsarnok egyik nagyobb helyiségében kerül kialakításra.

A Békéscsabai Sporttörténeti Gyűjteménybe a gyűjtés valójában már évekkel ezelőtt megkezdődött, emellett több ismert békéscsabai kötődésű sportember – például: Ónodi Henrietta, Gedó György, Palotai Károly olimpiai bajnokok, Ancsinné Laurinyecz Katalin, a város egyik első világbajnoka – is tett felajánlást, így a kiállítási anyag egyre bővül, s egyre értékesebb.
A végleges helyszín megtalálásáig az az elképzelés, hogy időszakosan és aktuálisan változó témakörű lesz a kiállítás. Jelenleg a legtöbb anyag a békéscsabai olimpiai bajnokokról áll rendelkezésre, így a megnyitáskor is „A békéscsabai sportolók az olimpiákon” témakör kerül előtérbe. De már az is biztosnak tűnik, hogy a 2012-es év mindenképpen az akkor 100 esztendős csabai Előréről (is) kell, hogy szóljon.
A városvezetők úgy gondolják, az értékek megőrzése, a neves és eredményes békéscsabai sportolók nevének fennmaradása érdekében nélkülözhetetlen a gyűjtemény mielőbbi létrehozatala. Ennek érdekében a városvezetés felkért egy ötfős szakmai stábot, melynek tagjai azt a feladatot kapták, hogy az első tárlatot hozzák létre. A grémium nagy erőkkel végzi munkáját, sorra keresi meg levélben, telefonon, illetve személyesen a békéscsabai kötődésű olimpiai résztvevőket, illetve az elhunytak családtagjait. Jelen pillanatban 35 békéscsabai olimpikonról tudunk. (A „jelen pillanatban” szóhasználat azért indokolt, mert a csabai sportmúlt folyamatos elemzése során az elmúlt hetekben is rátaláltak olyan sportolóra, akiről korábban nem volt ismert a csabai kötődése.)
A megkeresett sportemberek jó része nagy örömmel fogadta a megkeresést, s több relikviát, fotót, dokumentumot is felajánlott a múzeum javára.

A szakmai stáb emellett levélben fordult segítségért az oktatási és közművelődési intézményekhez, a sportegyesületekhez, s most pedig a lakosokhoz is.

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata a 2010 júniusában megnyíló Békéscsabai Sporttörténeti Gyűjteménybe Békéscsaba város sporttörténelmével (neves sportolóival, edzőivel, spotvezetőivel, rangos sporteseményeivel, emlékezetes sporttörténéseivel, stb.) kapcsolatos sportrelikviák, emléktárgyak, fényképek, sajtóanyagok, dokumentumok, stb. felajánlását kéri a nagy tisztelettel a lakosoktól.
(Bár az első kiállítás témája az olimpia lesz, már most gyűjtik az egyéb témakörben kiállítandó anyagokat is.)
A felajánlott tárgyakat átvételi elismervény kitöltése után veszi át az önkormányzat, s rögtön leltárba is kerülnek. A tárgyakért, sportrelikviákért az önkormányzat nem fizet, de azt vállalja, hogy a felajánló neve a kiállított tárgy mellett megjelenik.
A tárgyak felajánlhatók a következőképpen: a tulajdonos lemond a város (a Sportmúzeum) javára a tulajdonáról; a tulajdonos nem mond le tulajdonjogáról, csak meghatározott időre kínálja fel kiállításra; fotók, dokumentumok, sajtóanyagok esetében: a másolás erejéig rendelkezésre bocsátják, de az eredetit visszakérik.
A felajánlott emléktárgyak gyűjtőhelye a békéscsabai polgármesteri hivatal Oktatási, Közművelődési és Sport Osztály Sportcsoportja (Békéscsaba, Szent István tér 7., 33–34. sz. iroda). Érdeklődni, további információkhoz jutni munkaidőben személyesen vagy telefonon /(66) 523-832/, illetve a szigeti@bekescsaba.hu email-címen lehet.


2018.04.27.
3693 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3487 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3605 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.047seconds