szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2013.09.13.  
2472 alkalommal olvasva
Újra lesz kisvasutunk

Ha nem is közlekedik majd, de külsőségeiben és hagyományaiban ismét jelen lesz városunkban az egykor oly közkedvelt kisvasút. A Malom téren, csütörtökön délelőtt tették le a Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvar alapkövét.
 
A ZERGE Ifjúsági Túrasport Közhasznú Egyesület több mint 180 millió forintot nyert uniós pályázaton, s ennek köszönhetően Békéscsabán egy új, turisztikai látványosságot és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokat hoznak létre, új munkahelyeket is teremtve.

A csütörtöki projektindítón Sós Imre, a támogatást elnyert egyesület elnöke elmondta: A munkálatok során egy 118 négyzetméteres épületet alakítanak ki, valamint egy C-50 típusú mozdony és két BAX sorozatú vasúti kocsi felújításával alakítják ki a látványosságot. A korabeli kisvasúti mozdony és két személyszállító kocsi, valamint a kiszolgáló helyiségek biztosítanak különleges környezetet egyebek közt a helyi termékek kóstoltatásához is. A „főpályaudvaron” a turisták információt szerezhetnek a város látnivalóiról. Ezen túl egész évben működő, vasúttörténeti és kulturális attrakció létrehozása is a tervek között szerepel.

- A csabai kisvasutat 1899-ben adták át és egészen a 70-es évek elejéig működöt. Háromnegyed évszázadig meghatározta városunk közlekedését, arculatát. Békéscsaba több pontján még lehet látni a kisvasút régi nyomvonalának emlékeit. A Kossuth téren a mai napig áll az egykori állomás épülete, de még mindig megvan a kisvasút Körös csatorna hídja és sokan emlékszünk még az Andrássy úton a „Kitérőre”, ahol az egyik vonat bevárta a másikat – hallhattuk Vantara Gyulától. Városunk polgármestere emlékeztetett arra is, hogy a vasút nagyon jelentős szerepet játszott Csaba gazdasági és társadalmi életében. Mint mondta: „Amikor az első vasútvonalat tervezzék akkor a gyulaiak a nagybirtokosok, a békésiek pedig a lovas-fuvarozó lobby tiltakozása miatt nem engedte be területükre a vasutat. A felvilágosult, csabai vezetők viszont felismerték a vasút jelentőségét és nem csak megengedték a vasútépítést, hanem közpénzből megépítették a vasútállomást is.„ – fogalmazott Vantara Gyula.

A projektnyitó rendezvényen megjelent Fehér Péter, a MÁV Zrt. Üzemeltetési Igazgatóságának szegedi területi igazgatója, aki ugyancsak örömét fejezte ki az épülő, s a vasúthoz kapcsolódó, turisztikai látványosság kapcsán. Mint mondta, a vasútfejlesztés hamarosan Békéscsabát is eléri, s pár éven belül az állomás és környéke is teljesen megújul, korszerűsödik.

forrás: Csabai Mérleg


2018.04.27.
3701 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3494 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3616 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.064seconds