szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2013.10.03.  
2530 alkalommal olvasva
Békéscsabai adósságkonszolidáció

Az adósságkonszolidációt lezáró tárgyalás folyamat végén tartott sajtótájékoztatót Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere 2013. szeptember 19-én, a békéscsabai városházán. A tárgyalások következményeként a következő húsz évre a megyeszékhely várható fizetési kötelezettsége 12,8 milliárd forintról 4,8 milliárd forintra csökkent.

Az egyeztetések elején Békéscsaba adósságának ötven százalékát vállalta át az állam, azonban a tárgyalások eredményeként ennél nagyobb mértékű, hatvan százalékos lesz az adósságkonszolidáció
„A miniszterelnök múlt év októberében hozta nyilvánosságra, hogy annak a folyamatnak a részeként, amely magában foglalja az államháztartás rendbetételét és a devizahitelesek megsegítését, az önkormányzatok adósságkonszolidációja is megtörténik. A Gyurcsány-Bajnai kormányok idején az önkormányzatok egyre több feladatot kaptak, de a normatíva, a forrás egyre kevesebb lett, így ha a település fejleszteni akart, kénytelen volt hitelt felvenni. Békéscsaba működésre nem, csak és kizárólag fejlesztésekre vett fel hiteleket. Működésünket az adósságállomány nem veszélyeztette, de nagy mértékben korlátozta mozgásterünket” – mondta a polgármester. Vantara Gyula hozzátette azt is, hogy az elmúlt időszakban minden egyes forinthoz, mintegy 6-7 forint pályázati forrást sikerült a városba hozni. 2006 óta összesen 25 milliárdnyi támogatást hívott le a város, mintegy 5 milliárd forintnyi saját erő felhasználásával: azaz harmincmilliárdnyi fejlesztési, fenntartási célú beruházás, felújítás valósult meg. Békéscsaba vagyona 55 milliárdról múlt év végére 69 milliárdra nőtt, ebben az évben a szennyvízcsatorna és a főtér átadásával tovább emelkedik.
„A június 28-ai árfolyam szerint 12,8 milliárd volt Békéscsaba adóssága, ez a konszolidációval 4,8 milliárd forintra csökkent, ami a következő évek költségvetésében komoly könnyebbséget jelent. Jövőre például 950 millió helyett 363 millió forint lesz az adósságszolgálat” – mondta Vantara Gyula, aki köszönetet mondott a kormányzatnak ezért a lépésért, amellyel levegőhöz jut és a kijelölt keretek között további fejlesztéseket tervezhet a város, és folytathatja beruházás-orientált, egyben értékmegőrző tevékenységét.
A polgármester végezetül elmondta, hogy az unió következő hétéves költségvetéséhez kapcsolódóan az önkormányzat több terület fejlesztésében gondolkodik, mint például a munkahelyteremtés; az intézményrendszer további, energia-megtakarítást hozó korszerűsítése, infrastrukturális beruházások, valamint a gyógy- és gasztronomiai turizmus fejlesztése.

forrás: Csabai Mérleg


2018.04.27.
3693 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3488 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3606 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.045seconds