szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2013.12.13.  
3508 alkalommal olvasva
„Ami csabai…” Képgaléria

A Munkácsy Mihály Múzeum legfrissebb kiadványa Dedinszky Gyula: Vidám Csaba című műve Mazán László illusztrációival. A kötetet Ando György múzeumigazgató mutatta be a városháza dísztermében, csütörtökön délelőtt.

Ando György Haán Lajost hívta segítségül, amikor az itt élő csabai embereket jellemezte: a lokálpatrióta, jó humorú, evangélikus, szlovák ajkú elődök, ha megkérdezték tőlük, hogy magyar-e vagy tót? – csak azt felelték: csabai. Az itteni ember nem szeretett utazni, messze menni: hisz az evangélikus templom tornyát látni kell! (To je način!) A vendéget mindig pálinkával, jóféle csabai kolbásszal kínálta az itteni gazda. De ha pénzről volt szó… – s tovább nem folytatta Haán a visszaemlékezéseit, de leírásából megtudhattuk, hogy a csabai férfi szőke, kék szemű, kerek arcú, szép termetű, ritka szakállú volt, míg a csabai nő szép alakú, kerek arcú, és szőke.

Vantara Gyula polgármester magához ragadván a szót egy 1937-es turisztikai kiadványból, a Gyere Békéscsabára! címűből idézett, amelyből kiviláglik példul, hogy Csaba már akkor a szép nők városa volt, a kiadvány szerint ugyanis "a szláv és magyar vér keveredése olyan szép típust termelt ki magából", hogy annak csodájára jártak. Ugyanebből a relikviából derül ki, hogy anyanyelvét mindenki mindenhol, szabadon használhatta. A közösség otthonában és a templomban szívesen beszélt és imádkozott tótul, de tudtak magyarul is.

A polgármester egy városházi hivatalos levélből is idézett: a tót nyelven (félig magyarul, félig szlovákul) kelt irat útkaparói állást hirdetett, s a furcsa nyelvezett most igen nagy derültséget okozott a hallgatóság körében.

Ando Györgytől azt is megtudhattuk, hogy a Munkácsy Mihály Múzeum Évkönyve I. kötete Dedinszky Gyula: Vidám Csaba – Mazán László illusztrációival ez idáig kéziratban lévő anekdota gyűjteménye, amely 212 vidám történetet és 28 Mazán László festményt, karikatúrát, grafikát tartalmaz. Az evangélikus lelkész és „néprajzkutató” Dedinszky Gyula által gyűjtött történetek a csabai emberek mentalitását, világlátását tükrözik bemutatva a város múltját, színes népéletét. A csabai kispolgári és népi városi élet Mazán László festőművész, karikatúrista illusztrációival elevenednek meg. Mazán Dedinszky kortársa volt, műveiben páratlan humorral és a nyers gúny határát súroló ironikus rajzokkal, olajkép karikatúrákkal ábrázolja a csabai emberek világát.

A népi humor eme gyöngyszemeiből Mészáros Mihály, nyugalmazott színművész olvasott fel, Szakál Veronika történész pedig a szerző Dedinszky Gyula, evangélikus lelkész, helytörténész, néprajzkutató és Mazán László, csabai rajztanár, festőművész életútját mutatta be. A kötetet Lonovics László tervezte.

forrás: Csabai Mérleg

2013_dedinszki_01.jpg
2013_dedinszki_02.jpg
2013_dedinszki_03.jpg
2013_dedinszki_04.jpg
2013_dedinszki_05.jpg


2018.04.27.
3693 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3487 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3605 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.045seconds