szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2014.01.26.  
2519 alkalommal olvasva
Magyar kultúra napja - gálaest a Jókai Színházban

Színvonalas, felemelő pillanatokban gazdag gálaműsorral ünnepelhették a csabaiak idén a magyar kultúra napját. Szerdán este a város által kitüntetett Jókai színház várta a közönséget, mely ezúttal is megtöltötte a teátrumot.

A Himnusz közös eléneklése után az est házigazdái: Rubold Ödön és Kara Tünde köszöntötték elsőként a jelenlévőket, majd a Kalandrella kórus nyitotta a műsort. Időnként, rövid villanásokként Békéscsabai kulturális életéből láthattunk meghatározó pillanatokat a vetítővásznon.

- Ünnepelni jöttünk össze ma este a Békéscsabai Jókai Színházba, - az Alföld első kőszínházába, - történelmi szempontból az ország második magyar nyelvű színházába. A magyar kultúra napját ünnepeljük, azt a napot, amikor évezredes kultúránk kerül a figyelem középpontjába. Himnuszunk születése napján megemlékezünk legfontosabb közös kincsünkről, a magyar kultúráról, amelynek sokszínű egyediségét büszkén vállaljuk a Föld nemzetei között – kezdte köszöntőjét Vantara Gyula. Városunk polgármestere emlékeztetett arra, hogy az utóbbi két évben több kulturális intézményt is átvett, visszavett a város a megyétől. A Jókai Színház, a Napsugár bábszínház mára beépült a csabai mindennapokba. Az Ibsen udvarral, a költészet napi rendezvényekkel együtt megszokott, sőt elvárt szereplői lettek városunk közéletének. Szó esett még a Csabagyöngye Kulturális Központ, a Munkácsy múzeum, a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar, a táncegyüttesek sikeres működéséről, s nem utolsó sorban a Csabai Nyár rendezvény-sorozatról, melynek csúcspontja, az augusztus 20-ai István, a király bemutató 25 ezer embert vonzott a Szent István térre.

- A magyar kultúra, de a helyi, csabai kulturális örökségünk is olyan érték, amelyet mindannyiunknak ápolni, támogatni és őrizni kell. A kultúra nemcsak tudást és műveltséget hordoz, hanem erkölcsöt is. Ezért a magyar kultúra továbbadását gyermekeinknek senki más nem végezheti el csak mi magunk – hallhattuk Vantara Gyulától.
A következőkben a Jókai színház művészei szórakoztatták a közönséget, részleteket adtak elő az Advent a Hargitán, a Toldi, Az angyalok szárnyalása, a Nyolckor a bárkán és az István, a király előadásokból.
A gálaest legfelemelőbb pillanatai közé tartozott, amikor Fekete Péter direktor, valamint Kovács Edit, Lakatos Károlyné, Bojczán István, Kovács Edit Éva, és Kergyik István a társulat nevében átvették a Békéscsaba kultúrájáért kitüntetést Vantara Gyula polgármestertől. A jeles elismerést elnyerő intézményt Szőcs Géza  kormánybiztos méltatta meleg szavakkal, sok dicsérettel. 

forrás: Csabai Mérleg, fotó: A-Team/ Ignácz Bence


2018.04.27.
3693 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3488 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3606 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.048seconds