szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2010.03.23.  
2673 alkalommal olvasva
Északi Ipartelep infrastruktúra fejlesztése és 3000 négyzetméteres üzemcsarnok építése Képgaléria

A Dél-alföldi Operatív Program felhívására Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata 2009. május 15-én pályázatot nyújtott be az Északi Ipartelep fejlesztésére. A pályázatot a bíráló hatóság 2009. augusztus 27-én támogatásra érdemesnek ítélte. Ennek értelmében a DAOP-1.1.1/A-09 pályázat keretében 250 millió forint támogatást nyert a megyeszékhely, az összesen 592 millió 700 forint értékű fejlesztés megvalósításához (48,9 %-os támogatottság).

Az Északi Iparterület Békéscsabán, az Őszi utca-Ipari út-Bezerédi utca, illetve a város belterületének határa mentén futó iparvágány (ezzel biztosított a vasúti csatlakozás lehetősége) között, mintegy 11 hektáros területen helyezkedik el. Az Északi Ipartelep közvetlen kapcsolatot biztosít a Budapest felé haladó Berényi úttal, a Békés és Debrecen felé haladó 47-es főútvonallal, illetve a Budapest és Gyula irányába haladó elkerülő úttal. Az Északi Ipartelep jelenleg a városban megtelepedett jelentős építői-, fém-, nyomda- és élelmiszeripari vállalatoknak ad otthont.

A DAOP-1.1.1/A-09 pályázat támogatásával létrejövő beruházás egyik része az infrastruktúra fejlesztés.
Az övezeten belül található a Balassa utca, amely a 44-es elkerülő út és Víztároló utca átkötését adja. Ennek az utcának – a jelenlegivel közel azonos nyomvonalán – elkészül 720 méter hosszan a szilárd burkolata. Ezen felül kiépül ezen a vonalon a teljes infrastruktúra – közvilágítás, szennyvízhálózat, ivóvízhálózat, internet hálózat, gáz és villamos hálózat, telefonhálózat bekötés - illetve megvalósul a zöldterült fejlesztése.

A DAOP-1.1.1/A-09 pályázat támogatásával létrejövő beruházás másik részeként megépül egy 3000 négyzetméteres iparcsarnok.
A 3000 négyzetméter hasznos alapterületű üzemcsarnok vasbeton pilléreken álló acél főtartós, könnyűszerkezetes, szendvicspaneles építmény lesz. Ez lehetőséget teremt arra, hogy a belső területek méretét a vállalkozók igénye szerint alakíthassák. A homlokzati falak alsó része blokktégla falazatú, felette hőszigetelt acél szendvicspanel fal készül. Az épület bővíthető lesz, minden oldalról akadálymentesen megközelíthető. A kamion rakodó dokk hőszigetelt szekcionált gépi működtetésű ipari kapuval, hidraulikus rámpakiegyenlítővel és PVC kaputömítéssel lesz ellátva.
A csarnok szabadon álló, földszintes, illetve részben kétszintes kialakítású.

Az üzemi részen gyártócsarnok, alapanyag raktárak és készárú raktárak kapnak helyet, összesen 2848 négyzetméter hasznos alapterületen.

A kiszolgáló területen a földszinten porta, étkező helyiség, fekete-fehér rendszerű öltözők, mosdók, közlekedő és gépészeti helyiségek lesznek, 169 négyzetméter hasznos alapterületen.

Az emeleten 5 darab iroda, teakonyha, mosdók és közlekedő helyiségek épülnek, melyek együttes hasznos alapterülete 164 négyzetméter lesz.

Az épület akadálymentes megközelíthetőségét biztosítja az akadálymentes parkoló, bejárat, mosdó. Az építés során előkészítésre kerül a személyfelvonó megfelelő szerkezeti csatlakozása is.

Az üzemcsarnok műszaki paraméterei:
Építési telek terület: 9401 négyzetméter
Beépített alapterület: 3167 négyzetméter
Hasznos alapterület: 3180 négyzetméter
Belső utak, parkolók, térburkolatok: 1928 négyzetméter

A beruházás az előkészítő munkát követően 2010. február 1-jén kezdődött el.
Befejezési határidő: 2011. május 31

Jelenleg is folynak a közbeszerzési eljárások, a beruházás részeként első ütemben a közműfejlesztések valósulnak meg.

Az eddig lefolytatott eljárások eredményeként a hírközlési és telefonhálózat kiépítési tendert a GYULA-TÁV Bt. nyerte el, míg a közvilágítás kiépítését a VIS ANIMI Kft. valósítja meg.

A pályázati támogatást elnyerő Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata az új üzemcsarnokkal a helyi mikro-, kis- és középvállalkozóknak, valamint a kül- és belföldi befektetőknek kínál letelepedési és működési területet. A project indulását követően már voltak érdeklődő vállalkozások, amelyek a későbbiekben kihasználnák az infrastruktúra adta lehetőségeket. Ezek az érdeklődők elsősorban élelmiszergyártó cégek.

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata kiemelt feladatának tekinti a helyi vállalkozás támogatását. Ennek érdekében a város vezetése számos gazdaságfejlesztést és munkahelyteremtést segítő döntést hozott. A március végén kezdődő beruházás része a gazdaságfejlesztési koncepciónak, hiszen ennek befejezését követően bővül azon ipari területeknek a köre (Békéscsabai Almáskerti Ipari Park, Inkubátorház), ahol a helyi vállalkozások számára a város, működési helyet biztosíthat. A vállalkozások jóval a piaci ár alatt bérelhetnek majd területet az új üzemcsarnokban; az előzetes kalkuláció szerint 850 forint/négyzetméter áron.

A helyi vállalkozásokat segítő döntés volt az önkormányzat részéről a 2008-ban indított „Helyi mikro- és kisvállalkozások technológiafejlesztése a termelő, szolgáltató szektorban, + 1 munkahely, munkahelyteremtés támogatása” nevű pályázat. A 2010. év első félévére kiírt pályázat március 18-án jelent meg, így a helyi gazdasági társaság április 16-ig nyújthatják be forrásigényüket a www.bekescsaba.hu honlapon található pályázati dokumentációnak megfelelően.

uzemcsarnok_01.jpg
uzemcsarnok_02.jpg
uzemcsarnok_03.jpg
uzemcsarnok_04.jpg
uzemcsarnok_05.jpg


2018.04.27.
3701 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3495 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3616 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.047seconds