szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2014.05.04.  
2996 alkalommal olvasva
Bokrétaünnep a kórházban

A dr. Réthy Pál kórház új épületrészének legmagasabb pontja is elkészült. Az építők ilyenkor bokrétaünnepet tartanak, ennek lehettünk tanúi kedden délelőtt, a Gyulai úton.

Elsőként dr. Becsei László főigazgató-főorvos emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy a bokrétaünnep az építők és építtető(k) közös ünnepe, amelyet a tartószerkezet elkészültekor szoktak megtartani. A hagyományok szerint ilyenkor az épület legmagasabb pontjára bokrétafát állítanak.

- A tervezés 2009-ben kezdődött, sikeres pályázás után, 2011-ben írtuk alá a támogatási szerződést, melynek eredményeként 2,5 milliárd forintos értékkel gazdagodhat intézményünk. Az építkezés 2013 októberében kezdődött, s a tervek szerint fél év múlva, idén októberben átadhatjuk az új tömböt – hallhattuk a főigazgatótól.

A következőkben Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a város kórháza éppen idén 150 éves, s egy ilyen nagy hagyományokkal rendelkező intézményben külön öröm a további fejlesztés, a meglévő értékek védelme és a korszerűsítés. A polgármester szerint az új épület városképi szempontból is fontos szerepet tölt majd be, s a fejlesztés eredményeként gyarapodik városunk vagyona is.

Dr. Mészáros János, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet térségi igazgatója a fenntartó nevében köszönte meg a beruházáson dolgozók munkáját. Mint mondta, örvendetes, hogy a 2012-es tulajdonosváltás után is töretlen a dr. Réthy Pál kórház fejlődése, a kitűzött célokat sikerül megvalósítani, s ezzel a fejlődés nem is érhet véget, hiszen az elsődleges a betegellátás színvonalának növelése.

Mint azt a bokrétaünnepen megtudtuk, az új épület a jelenlegi épülettömbhöz kapcsolódóan, a műtői blokkhoz illesztetten, azzal megegyező szintmagasságban készült el. A háromszintes épület második emeletén a központi műtőhöz kapcsoltan egy 10 ágyas központi intenzív osztály, az első emelet egy 14 ágyas önálló egynapos sebészeti részleg, míg a földszinten a járóbeteg szakrendelők egy része található majd meg.

Az intenzív osztály átköltöztetésével kialakul a sürgősségi betegellátásban legnagyobb arányban résztvevő osztályok komplex egysége, megszűnik az Intenzív osztály – Központi műtő – Sürgősségi osztály jelenlegi széttagolt elhelyezkedése. A fejlesztésnek köszönhetően zárt, magas higiéniájú és optimális távolságú útvonal áll rendelkezésre a súlyos állapotú betegek mozgatásához.

Az átköltöztetéssel egyidejűleg a már jelentősen elöregedett eszközpark felfrissítése, cseréje is megtörténik. Az új épületrészbe való átköltözés energetikailag is jelentős költségcsökkenést okoz. Az egynapos sebészeti részleg működéséhez a beavatkozások folyamatosságát 2 műtő biztosítaná. A részleg kiszolgálói hátterében 4 kétágyas és 2 háromágyas kórterem (saját vizesblokkokkal) XXI. századi körülményeket biztosít a betegek kórházban tartózkodása idejére.

Az új épülettömb földszintjén lesznek az egynapos sebészeti profilhoz illeszkedő (szemészet, ortopédia, nőgyógyászat, aneszteziológia) járóbeteg szakellátók a hozzájuk kapcsolódó várókkal együtt. Az áthelyezés egyrészt a jelenlegi szűkös, zsúfolt elhelyezésük javítása érdekében, másrészt a műtétes- és a technológiai tömbhöz való integrálásuk miatt szükséges.

Az építészetileg és gépészetileg elavult patológia osztály fejlesztése, felszereléseinek és eszközeinek beszerzése szintén a pályázat részét képezik. Az osztály átadása a kivitelező részére megtörtént, az építészeti felújítás már megkezdődött. A projekt keretében közel 1 milliárd forint értékben lesz mód orvosi gépek, műszerek beszerzésére, melyek a régi, mára elavult, nagy szervizigényű gépek cseréjét biztosítják. A beszerzések segítik az intézmény költséghatékony működését, valamint minőségi javulást biztosítanak a betegellátásban. Ugyancsak fejlesztik az informatikai és infokommunikációs rendszert, erre közel 150 millió forint biztosított.

forrás:csabaimerleg.hu - Gajdács Emese


2018.04.27.
3693 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3487 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3605 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.064seconds