szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2009.05.14.  
2238 alkalommal olvasva
Isten veled, Mester!

Kedves garabonciás, "Kalapgyűjtő Schéner Mihály"!
Ismeretségünk nem túl régi keletű. Személyesen csak néhány éve ismertelek meg, mint hazánk egyik legnagyobb művészét, mint városunk mindenki által szeretett és tisztelt Díszpolgárát. Békéscsaba polgárai csak úgy szólítottak: Mester.
Fájó szívvel idézlek fel most búcsúzóul a főtéri műteremlakás szerény lakójaként Téged, aki a párizsi galériák környékén ugyanúgy otthon voltál, mint nálunk. Ismerted az Andrássy út boltosait, gyerekeit, szeretted még a színházon fészkelő galambokat is.


Munkatársaim meséltek rólad, hogy gyakran megjelentél a csabai városházán, és soha nem üres kézzel: csíkos szatyrod tele volt vigyori kisördögökkel, szegényeidnek szánt használt cipőkkel, a lányoknak hozott finomabbnál finomabb süteményekkel.
Messziről látták fura formájú kalapodat, cilinderedet. Reménykedtek, hogy őket tünteted ki a kezed alól boszorkányos gyorsasággal kikanyarodó rajzokkal, amelyek egész napokat vidámmá tudtak szépíteni. Mindig esemény volt a megjelenésed: hol frissen kiadott könyvedet hoztad "fogadott szülővárosodba" megmutatni, hol beszámoltál arról, hogy éppen ki-mikor- milyen kiállításodat nyitotta meg. Az utolsó csabai kiállításnak a Jankay galéria adott otthont: városunkban lévő képekből láthatott szeretett városod, Békéscsaba minden addiginál szebben válogatott gyűjteményt. Ezt szántuk 85. születésnapodra ajándékul, amellé a kitüntetés mellé, amelyre Békéscsaba önkormányzata terjesztett fel 2008-ban.
A tavalyi Boldogság betakarító ünnep még a szokásos, nevetős, bolondozós hangulatban zajlott. A filozófia a nagy művészek barátja, s te igen jó barátságban éltél vele.
Mindenkinek szóló üzenetedet hadd közvetítsem most egész városunknak:"Idős korban az élet álom az elmúlásban. Álmaimban gyakran visszarévedek a múltba, egészen a gyermekkorba, ahol a szív jósága mindig megsegített minket a bajban, az emberi összetartozás érzéséből mindig erőt meríthettünk. A történelem szeszélye folytán sokunk útja rossz irányba fordult. Ugye, kedves magyar sorstársam, göröngyös utadon mindig megtalálod az Istennek épített templomot?...Isten templomában - kint és bent - feltámadást remélhetsz..."
Kedves Mester! Reményed bennünk hitté változik! Találkozunk! Addig is Isten veled!


Vantara Gyula


2018.04.27.
3701 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3495 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3616 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.065seconds