Épített örökségek és kulturális hagyatékok megóvása
Épített örökségek és kulturális hagyatékok megóvása
szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2015.04.05.  
1181 alkalommal olvasva
Húsvéti gondolatok

A húsvét az egyházi ünnepeink közül a feltámadást, a népszokásainkban pedig a tavaszt, a természet megújulását szimbolizálja. A keresztény világ egyik legnagyobb jelentőséggel bíró eseménye, Jézus Krisztus kereszthalálára és feltámadására való emlékezés.

Nálunk ilyenkor összejön a család, hogy a nemes hagyományok felelevenítésével, ápoljuk az ünnephez kötődő népszokásokat. Délidőhöz közeledve előkerül a kamrából a féltve őrzött sonka. A gondosan előkészített, majd rafinált mozdulatokkal felszeletelt delikát rögvest helyet talál magának az asztalon. A gyors és szakavatott szervírozás csínját-bínját családi körben, apáink mozdulatait lesve sajátítjuk el, később aztán már Nekünk adatik meg, hogy továbbruházzuk az évek alatt összegyűjtött tapasztalatot és tudást.

A hét utolsó napján legtöbbször alkalmasnak bizonyul néhány nyugodtabb óra a belsőnk elmélyítésére. Ilyenkor emlékeztetve vagyunk önmagunk és egymás minél mélyebb, tudatosabb megismerésének szükségességére.
Az utóbbi években a Békéscsabai kistérség lakosainak sok kellemetlenséget kellett elviselniük a mindennapi megpróbáltatások mellett. Aki azonban figyelmesen járja a várost és környékét, annak már most egy XXI. sz.-i, a jövő generációjainak is méltó életteret biztosító, markáns település vonalai kezdenek kirajzolódni.

Végezetül az ünnepet lezáró napon, hétfőn, lehetőségünk lesz a magyarság hagyományai előtt tisztelegve, tiszta vízzel meglocsolni a szívünkhöz közel álló hölgyeket.

Voltaképpen húsvétkor, a böjt után, bizonyos mértékben valamennyien újjászületünk. Ilyenkor a tavaszi Nap sugarai ellentmondást nem tűrve árasztanak el mindent energiával, ezzel is egyértelműsítve a zord hónapok oly régen várt nélkülözésének kezdetét.

Kívánom mindannyiuknak, legyenek ezek az emelkedett hangvételű napok a hittel teli megújulás ünnepe, szeretteik körében!


Szeretetteljes, békés húsvéti ünnepeket!


Vantara Gyula
Az Ön országgyűlési képviselője


2018.02.13.
65 alkalommal olvasva