szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2015.04.16.  
2914 alkalommal olvasva
Államtitkár adta át a hivatalos natúrparki címet a Körösök Völgye Látogatóközpontban Képgaléria

Címátadó ceremóniára került sor szerda délután Békéscsabán, ahol V. Németh Zsolt a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára adta át a hivatalos natúrparki címet jelképező oklevelet Vantara Gyula, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület elnöke részére. Az eseményen további 14 önkormányzat képviselője vehette át a tagtelepülési elismervényt.

A Természet védelméről szóló 1996. évi LIII. Természetvédelmi törvény natúrpark létrehozását és meghatározását is tartalmazó módosítást az Országgyűlés 2004. június 21-én fogadta el. Ebben meghatározásra került a natúrpark fogalma, amely szerint az ország jellegzetes természeti, tájképi és kultúrtörténeti értékekben gazdag, a természetben történő aktív kikapcsolódás, felüdülés, gyógyulás, fenntartható turizmus és természetvédelmi oktatás, nevelés, ismeretterjesztés, továbbá természetkímélő gazdálkodás megvalósítását szolgáló nagyobb kiterjedésű területe, amely a jogszabályban foglaltaknak megfelelően jön létre.

Többéves munka eredményeként érte el a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület, hogy megfeleljen a minisztérium által támasztott szigorú feltételeknek és kiérdemelje a hivatalos minősítést, kilencedikként az országban.

Vantara Gyula, országgyűlési képviselő, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület elnöke köszöntőjében elmondta, hogy a szervezetet 2002-ben azzal a céllal alapították meg tagszervezetei, hogy a térség természeti és kulturális értékeit kihangsúlyozva, a fenntarthatóságot maximálisan szem előtt tartva egy "új" turisztikai célterületet kínáljanak a turizmus palettáján.

Mára a tagönkormányzatok támogatásának, az uniós források hatékony felhasználásának, illetve a munkaszervezet munkájának köszönhetően az egyesület a  Körösök Völgye térségben a vidékfejlesztés, az aktív - és ökoturizmus, valamint a környezeti nevelés zászlóvivőjévé vált. 

Az elmúlt tíz év fejlesztései, valamint a szervezet egyéb évközi tevékenységei mind azt a célt szolgálták, hogy a minisztérium megítélje számukra a hivatalos natúrparki címet, amelynek ünnepélyes átadása mérföldkő az egyesület életében.

Básthy Béla, a Magyar Natúrpark Szövetség elnöke kiemelte, hogy komoly lobbi tevékenységet folytatnak a minisztériumban a natúrparkok elismertsége, támogatottsága, a lehívható céltámogatások gyarapodása érdekében, így bíznak benne, hogy a következő években ez a térség is profitálhat a minősítésből.

Baran Ádám, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület munkaszervezetének vezetője prezentációjában bemutatta az egyesület sokszínű működését, különös tekintettel azon négy pillérre, amely a natúrparkok fő tevékenységi köréhez tartoznak. Ezek a tájértékek megőrzése, a környezeti nevelés és szemléletformálás, a vidékfejlesztés és a rekreáció.

Végül Dr. Duray Balázs geográfus, a projekt szakmai koordinátora tartott előadást a jelenlévőknek a Körösök Völgye Natúrpark fejlesztési és stratégiai irányairól. Elmondta, hogy a 2014. január 30-án elfogadott natúrpark koncepció szerint a natúrpark a természeti és kulturális örökség fenntartásán alapuló, a helyi önkormányzatok, társadalmi szervezetek és az érintett lakosság összefogása eredményeként létrejövő tájszintű terület – és vidékfejlesztési együttműködés, amely hozzájárul a helyi tudás, kultúra és gazdaság fejlesztésével a lakosság életminőségének javításához.

2015_04_naturpark_01.jpg
2015_04_naturpark_02.jpg
2015_04_naturpark_03.jpg
2015_04_naturpark_04.jpg


2018.04.27.
3711 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3503 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3631 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.049seconds