szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2015.08.28.  
2770 alkalommal olvasva
Békéscsaba 13,3 milliárdra számíthat a TOP-keretből

Elfogadta a kormány a megyék és a megyei jogú városok által készített integrált területi programokat, így megnyílt az út a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program végrehajtása előtt. Eszerint Békés megye a 2014-2020-as TOP-keretből 57,3 milliárd, Békéscsaba pedig 13,3 milliárd forintra számíthat – közölte Vantara Gyula megyei fejlesztési biztos csütörtök délutáni tájékoztatóján, ahol az uniós kifizetések aktuális helyzetéről, a 2014-2020-as uniós ciklus felgyorsított pályáztatásáról, illetve a Vidékfejlesztési Program aktualitásairól is szót ejtett.

Vantara Gyula kiemelte, hogy a 2007-2013-as uniós ciklus fejlesztéseinek megvalósítása a ciklus záróévét követő két évben még lehetséges, elvárás, hogy segítsék a még hátralevő rövid időszakban a fejlesztési pénzek teljes körű lehívását.

– Tanulva a 2007-2013-as ciklus tapasztalataiból, a következő időszakot illetően törekedni kell arra, hogy áttekinthetőbb, hosszú távon tervezhetőbb, megvalósításában pedig gyorsabb legyen a pályáztatás, és ne a kiírások határozzák meg, hogy mire pályázhat például egy település. Előzőleg a forrásokból aránytalanul nagy mértékben részesültek a pályázatíró cégek, egyszerűbb pályázatással ez az aránytalanság is kiküszöbölhető. A kormány határozott arról, hogy 2017. június 30-áig meghirdeti pályázatok formájában a 2014-2020-as ciklus teljes támogatási keretösszegét a vállalkozások, önkormányzatok részére. Ez olyan versenyelőnyt nyújt a hazai szereplőknek, amelyre nem csak hazánkban, de az EU- ban sem volt még példa. A kormány célja ezzel nem az, hogy minél gyorsabban vigyék el a forrásokat, hanem az, hogy az ország exportképességét növelő beruházások valósuljanak meg – fogalmazott Vantara Gyula, hozzátéve, hogy igen nagy szükségünk van az exportra, a magyar gazdaság nem tudná felvenni az összes itt megtermelt árut.

A megyei fejlesztési biztos beszélt arról is, hogy az Európai Bizottság a múlt héten fogadta el hazánk 2014-2020-as időszakára vonatkozó Vidékfejlesztési Programját, amelynek a legfontosabb célja a vidéki munkahelyek megőrzése és új munkahelyek teremtése. Hangsúlyozta: Brüsszel is támogatja, hogy az eddigi, nagybirtokokat előnyben részesítő támogatása helyett a kis- és közepes birtokok kapjanak támogatást.

– Sikerült elérnünk, hogy a mezőgazdasági, élelmiszer-ipari és erdészeti beruházások a többi uniós tagállaméhoz képest kiemelkedően magas arányban, több mint 40 százalékkal részesedjenek a program forrásaiból, ez remélhetőleg Békéscsabán is segítheti majd a feldolgozóipar újraindítását – jegyezte meg Vantara Gyula, hozzátéve, hogy ennek a programnak a középpontjában a vidéki munkahelyek megőrzése és új munkahelyek teremtése áll.
A TOP keretet illetően megtudtuk, hogy elfogadta a kormány a megyék és megyei jogú városok által készített integrált területi programokat, eszerint Békés megye a 2014-2020-as keretből 57,3 milliárd, Békéscsaba pedig 13,3 milliárd forintra számíthat. Az összességében csaknem 1200 milliárd forint fejlesztési forrásra kiírt első pályázatok az ősszel jelennek meg. A TOP-keretet elsődlegesen a helyi gazdaság fejlesztésére, munkahelyek teremtésére lehet felhasználni, de fontos az energetikai programok folytatása és például az ipari létesítményekhez szükséges területek biztosítása is.

Vantara Gyula felhívta a figyelmet arra, hogy a mostani hétéves uniós ciklus még lehetőséget ad komoly fejlesztésekre, a későbbiekben azonban várhatóan szűkülnek a keretek, így Békéscsabán is érdemes olyan fejlesztéseket, beruházásokat előnyben részesíteni, amelyek hosszú távon növelhetik a város bevételeit (iparűzési adóban például) vagy csökkentik a kiadásokat (az energia- megtakarítás révén). A fejlesztési biztos hozzátette: a következő hetekben tárgyal majd a megye és a város vezetőivel, hogy konkretizálják a menetrendet, és azt, hogy a hatékonyság érdekében mikor, mire kell majd odafigyelni.

forrás: csabaimerleg.hu


2018.04.27.
3693 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3488 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3606 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.064seconds