szöveg kicsinyítéseszöveg nagyítása
Vantara Gyulát megtalálja:
facebook
YouTube
Twitter
2015.10.08.  
2619 alkalommal olvasva
Batthyány-Geist Kastélypark ünnepélyes átadása

Az Alföldi Vadásztársulat Közhasznú Alapítvány és Kondoros Város Önkormányzata közreműködésével 2015. október 6-án az Aradi Vértanúk tiszteletére rendezett megemlékezésre majd azt követően a Batthyány-Geist Kastélypark ünnepélyes átadására került sor. A rendezvényen tiszteletét tette a társ házigazda szerep tisztségében Ribárszki Péter polgármester, Zsindely Ferencné jegyző, L. Simon László a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, Sárváry István a Forster Központ elnöke, Gajda Róbert kormánymegbízott, Dankó Béla és Vantara Gyula országgyűlési képviselők valamint Geist Gyula dédunokája dr. Patay Géza, felesége Dőry Éva és fiuk Gábor.

A köszöntést követően Ribárszki Péter polgármester emlékező beszédében elmondta:

"Érdekes és tanulságokkal teli történelmünk fordulópontjai – valljuk be – gyakrabban szólnak mártírokról, levert forradalmakról, mint fényes diadalokról, győzelmi torokról. És mégis, Tisztelt Kondorosiak, és mégis talán mi, magyarok állhatunk meg a nemzetek között a legbüszkébben, emelt fővel vállalva múltunkat, küzdelmeinket. Felemelő, hogy főhajtásunk helyszíne egy olyan történelmi jelentőségű, mondhatni legendás hely lehet, mint a kiscsákói vadászkastély. Egy olyan pontja hazánknak, ahol elsők között állt, állhatott össze az a közösség, mely őrizte, táplálta és örökítette tovább 48 tüzét éppúgy, mint az aradi tragédia kegyeleti sőt talán nem túlzok, ha azt mondom, fogadalmi lángját is.
Nagy feladatokat, jövőt formáló kihívásokat azonban nem csak 19. század adott nemzetünknek. Nekünk, a jelenkor emberének is megvannak a magunk kihívásai, s hazánk Magyarország is folyamatos küzdelmet vív nemzeti önrendelkezésünkért, honfitársainkért szerte a Kárpát-medencében. Kívánom, hogy mi, akik ezen korszak magyarjaiként megkaptuk a cselekvés lehetőségét, minél többen éljünk is ezzel. így, ezzel az odaszánással hajtok most fejet 1849.október 6-a emlékezete előtt."

Az emlékező gondolatokat követően Paluska Zoltán az Alföldi Vadásztársulat Közhasznú Alapítvány elnöke a korábbi 2013-as megemlékezés során elhangozott részleteket idézte fel. "Egy víziót, egy látomást szeretnék megosztani önökkel, veletek. Egy év múlva ezen a helyen hasonló megemlékezést tartunk! Hasonló, de nem pont ilyet! Reményeim szerint itt lesz mindenki! Az a megemlékezés más lesz. Hiszen megújul a kastélypark és a kápolna is felújításra kerül. Új kerítés lesz, sétányok szórt alapból, szépen ápolt növények és frissen vágott gyep. A kápolna nem ázik be, hisz megújul a tető. Nem, nem álom ez! Egy közös munkának az eredménye."

Az felidézést követően Dankó Béla országgyűlési képviselő a kastélykert felújításáról és az Alföldi Vadásztársulat megalakulásáról mondta el gondolatait.

Az elhangzott nemes gondolatok után Seregi Zoltán igazgató, Bartus Gyula, Csomós Lajos művészúrak valamint a Színi tanház növendékeinek előadásában a Jókai Színház műsorát tekinthették meg a jelenlévők.

L. Simon László államtitkár kastélykert avatóbeszédét és a kastély megújulásával kapcsolatos bíztató szavait követően az Aradi 13 vértanúra emlékezve, az Alföldi Vadásztársaság 56 alapító vadászából e jeles esemény alkalmával 13 vadász emlékövének leleplezésével zárult az ünnepélyes átadás, megemlékezés.


forrás: ribarszkipeter.hu


2018.04.27.
3701 alkalommal olvasva
2018.04.06.
3495 alkalommal olvasva
2018.03.21.
3616 alkalommal olvasva


Békéscsaba Megyei Jogú Város
legtöbbet olvasott (múlt hónap):
RSS logo feliratkozás az RSS-csatornára feliratkozás
  • Vantara Gyula
    Szent István tér 10. I.emelet 4. ajtó.
    5600 Békéscsaba

    T (+36) 30 / 9454-698
Európai Unió
Kezdőlap Hozzáadás a kedvencekhez Nyomtatás Lap teteje
©2022 Vantara Gyula
parse time: 0.265seconds